Tour de France – sett fra Kleiva og Skien

Sharing is caring!

Kjære ALLE sammen!

Herved erklærer jeg TdF 2024 for åpnet!

Av JON RANGGRED HANSSEN

I dag kommer den første virkelige styrkeprøven i TdF . Etappen vil fort kunne gi oss svar på duellen Vingegaard / Pogacar . Hvem har den beste «Tour-planen», hvem har det beste laget – men aller viktigst; hvem har de beste beina ?

Begge har vunnet over Tourmalet tidligere, men i år har de et veldig ulikt opplegg inn mot Touren, og det vil sannsynligvis påvirke resultatet i dag – og sammenlagtresultatet .

Mens Vingegaard- etter en strålende vårsesongen veltet ut av alle forberedelser, kjørte Poga inn til sammenlagtseier i Giro`n.

Større kontraster er vanskelig å forestille seg. Vingegaard hadde vist «all time high» i Tirreno Adriatico når han styrtet og brakk ribbein / kragebein og fikk diverse skader i starten av april.

Tre måneder hadde han på seg til å lege skadene… og kanskje (nesten) to måneder på å bygge form igjen fram til TdF.

Teoretisk ..(?) en helt uoverkommelig oppgave. Men, den lille dansken med verdens beste O2 opptak har vist at han har mestret – også – den oppgaven.

Dagens – og morgendagens «oppgaver» vil avsløre om han også er klar for belastningen Tour de France påfører …enhver..over tre uker.

Er han med gjennom helgen, tror jeg at han kommer til å bli livsfarlig for Poga i den tredje uken.

Hans evne til å restituere seg er fenomenal ( dette er et …Jonas-fenomen 😉 ) , og i tillegg er han særdeles velkalkulert og taktisk i egen klasse. Han gjør aldri noe uoverveid, og han lar seg ( tilsynelatende) ikke påvirke av utenforstående faktorer.

Hva presse og konkurrenter sier – lar han være å kommentere, og svarer med glitrende kjøring.

Når alt dette er sagt, må det tilføyes at Poga har vist et høyere toppnivå enn Jonas V. Akkurat som i Giro`n – er det ingen som klarer å følge når han gir bånn gass. Spørsmålet blir mer om han faktisk er i stand til…å gi bånn gass – gjennom en hel sesong – og nå gjennom hele tre uker i Tour de France.

Akkurat det ( tre uker bånn gass) har blitt hans achilles-hæl i de to siste utgavene, og gitt Vingegaard seieren.

Årets utgave – tror jeg- handler om mer enn …seieren i TdF. Jeg tror at det utgjør en slags vanvittig prestisjekamp mellom de to, som på en eller annen måte skal gi det endelige svaret ; «Se- jeg er bedre enn deg».

Om kampen skal avgjøres på «poeng», ved at begge to går alle rundene oppreist, eller om vi får en knock seier- får vi kanskje ikke svaret på i dag eller i morgen, men vi vil få en sterk indikasjon.
Så dreier dette seg egentlig bare om disse to ? Mye tyder på det. Ingenting så langt – har vist at andre er i stand til å blande seg inn i prestisjeoppgjøret. I tillegg er Roglic, som kunne skapt litt uro ( mellom de to) ute av Touren, og da tror jeg at vi står igjen med to kumpaner !

Remco vil sannsynligvis aldri kunne blande seg inn i duellen, og jeg tror også at han vil være godt fornøyd om han entrer podiet som nr. 3 i Nice.
Stor underholdning på gang i dag- og i morgen også. På dagens tror jeg kanskje at vi må vente til siste 2 km før avgjørelsen faller .

Hva så med «våre» ?
Først og fremst vil jeg takke HOG ( for noen kjent som Hans Ole Groa) for hans innspill om ny folkedrakt på Kleiva. Polka-dot bunad ! Dvs en ny bunad, kun for Kleiva- beboere. ( Vi kan allikevel ikke garantere at bunadfans – som f.eks. Dronning Sonja ikke vil benytte den nye Kleiva bunaden. Familien til Sonja kommer tross alt fra Skien, så hun vil nok klart få en dragning mot det nye mot e plagget!)

I går var UnoX skikkelig på hugget. Først ved Jonas og Magnus ( kom til Cort), siden ved Tobias Halland J.

Det store bruddet som gikk i starten var jo selve inkarnasjonen på at en bruddseier var på gang. Dessverre fant overdommer «FELTET» en feil på sammensetningen, og kjørte livskitten av de fleste for å hente opp bruddet.

Sean Yates, fra UAE ( les Pogaland), VAR med i bruddet, og det kunne gjort det taktiske spillet unødvendig tungt for Visma, så dermed fikk gjengen aldri mer enn et minutt. Situasjonen gjorde etappen til en skikkelig sliteøkt, og det var få opplagte bein igjen mot spurten.
Kleivakongen derimot – hadde fine bein han- og prøvde seg på en rakett på siste 2km . Men – det å kjøre fra et felt som går i 70km/t viser seg å være fryktelig vanskelig- når egen topp-fart er 70,1km/t .

God underholdning, blir det uansett .

Kristoff var kjørt av i avslutningen, og Søren W hadde ikke nok sprut til å prege spurt-1, men det ble en «pen» 10.plass.

I dag kan vi håpe på at TBJ slipper avgårde i et brudd, men når vi snakker om etappeseier, tror jeg mulighetene er tilnærmet null. Tobias har, så langt ikke vist klatreformen fra i vår ( eller i fjor), og jeg er redd at et eventuelt brudd må ha 8-10 min, for å være med i kampen om etappeseier. Det tror jeg ikke de får.

Men god underholdning? ..ja det forventer jeg absolutt i dag..og i morgen 😉

God Tour