Suste inn i verdenstoppen via e-sykling

Sharing is caring!

Karrieren startet på internett – nå suser Jay Vine av sted på landeveien. Flere norske ryttere følger etter, blant annet 18-åringen Johannes Kulset.

Den 27-årige australske sykkelrytteren Jay Vine har de seks siste månedene tatt seiere på rekke og rad. For tre år siden hadde han ikke engang en kontrakt.

For tre år siden bestemte Jay Vine å stille opp i den virtuelle sykkelkonkurransen Zwift Academy.

Målet var klart. Han skulle vinne førstepremien: En kontrakt med det profesjonelle laget Alpecin Deceunick.

Siden har den 27-årige australieren vunnet to etapper i den spanske rundturen Vuelta a España, har blitt australsk mester i tempo og i januar vant han hjemlandets største sykkelritt, Tour Down Under.

Zwift driver på med e-sykling, som det heter. Du kjører altså ikke på landeveien, men sitter på sykkelen hjemme i stua, garasjen eller på kontoret og kjører mot andre ryttere fra hele verden via internett.

Slik satt Jay Vine i 2020 etter at han i flere år hadde prøvd å slå gjennom på den australske sykkelscene. Det hadde ikke blitt det helt store, og med coronapandemiens inntog virket det som om løpet var kjørt for den da 24-årige rytteren.

Med en sykkelsesong som var avlyst var det ingen steder å vise seg frem og håpe på en kontrakt med et lag. Trodde han.

Den virtuelle verden ble inngangen

I stedet for landeveien vendte han blikket mot den virtuelle sykkelverdenen, som blomstret under den verdensomspennende nedtegningen.

Han vant en prøvekontrakt med det belgiske laget Alpecin Deceunick, og siden har det gått kun én vei for Jay Vine, som har vist at han både kan klatre i de høyeste fjell og kjøre tempo som skutt ut av en kanon.

Det er flere ting som er bemerkelsesverdige ved historien om Jay Vine. Han er i en alder av 27 år nemlig også gammel i en idrett som etter hvert er dominert av folk rundt eller under 25 år.

Det er veldig sjeldent at nye ryttere får muligheten til å bli profesjonelle så sent. Han er eldre enn både Jonas Vingegaard og Tadej Pogaca


Hva er Zwift?

Foto: Norges Cykleforbund

Zwift er et online sykkelunivers hvor man virtuelt sykler i løyper fra den virkelige verden. Man kobler sykkelen til en hometrainer som kan sende opplysninger til Zwift.

For at alle kjemper på like vilkår, taster man inn personlige data som eksempel vekt, slik at Zwift kan beregne motstanden i hometraineren slik at alle får et like hardt løp.


En siste mulighet for den profesjonelle drøm

Men det er ikke kun Jay Vin som kjører e-sykling. I Norge har vi selvfølgelig et landslag i den slags.

Foto: Szymon Gruchalski

Her kjører 18-årige Johannes Kulset, og han kjenner godt suksesshistorien Jay Vine.

– Han er et wattmonster, sier den norske sykkelrytteren om den sterke australieren.

– Det er nok bare tre-fire stykker på World Tour som har like gode eller bedre wattverdier enn han.

– Han er nok en stor inspirasjon for utøvere fra spesielt Australia hvor det er vanskeligere å komme seg til et europeisk profflag. Han viser og at rå watt innendørs kan overføres til utesykling. Jeg tror han har økt interessen til e-sykling ekstremt med hvor god han også er ute.

Johannes Kulset kjører til daglig på Uno-X. Altså på de asfalterte veiene.

Men om vinteren dyrker han e-sykling med landslaget som et supplement til treningen på landeveien. Så kan noen av treningstimene holdes vekk fra det norske vinterværet, men det blir aldri det samme som et riktig sykkelritt.

– Det skal sees som en disiplin for seg, for den eneste sammenligningen er å trå de mange wattene. Jeg tror ikke e-sykling er det beste stedet for å slå igjennom som utendørssyklist. Det er en fin måte å vise seg frem på, og en nydelig treningsarena, men lag ser først og fremst på utendørs sykling ettersom det er så mange faktorer du ikke får inne som man har ute, mener Kulset.

Tøft VM

Lørdag står VM for tur. Kulset er klar.

– VM i år er et kult konsept. Det er spennende hvordan de prøver ut noe litt utradisjonelt. Det første rittet blir tøft. Det er bare 30 stykker som går videre, så ettersom jeg ikke har den aller beste spurten så håper jeg det blir hardt, og gjerne muligheter for et brudd. Hvis ikke må jeg bare gå for en langspurt. Ritt to og tre skal passe meg bra, så håper å kjempe helt i toppen!

Facebook kommentarer