IOC åpner for Russland og Belarus

Sharing is caring!

Det kommer frem i en pressemelding fra den internasjonale olympiske komité (IOC) onsdag kveld.

I uttalelsen hevder IOC at «det store flertallet» ønsker at Russland og Belarus skal få lov til å returnere til internasjonale konkurranser.

– Konsultasjonsprosessen har vært bred og omfattet alle internasjonale særforbund, alle nasjonale olympiske komiteer og det globale nettverket for utøvere med representanter fra flere hold, , skriver styremedlem i IOC, Kristin Kloster Aasen, i en SMS til VG.

IOC-styret møttes onsdag for å drøfte videre sanksjoner mot Russland og Belarus.

Landene har siden den russiske invasjonen av Ukraina vært utestengt av IOC og store deler av idrettsverdenen.

– Dagens uttalelse oppsummerer en omfattende konsultasjonsprosess så langt. Og beskriver forutsetningene for videre prosess for eventuell deltakelse av utøvere med russisk/belarusisk pass fremover, sier Kloster Aasen.

Hun presiserer at en av forutsetningene for at man i det hele tatt skal gå videre med dette er at det skal være individuelle utøvere som skal representere seg selv og ikke de to aktuelle landene.

IOC skriver videre at utøverne som får delta ikke vil få representere landet sitt eller noen andre organisasjoner i hjemlandet.

I tillegg er det kun utøvere som ikke har vist støtte til krigføringen i Ukraina som skal få lov til å delta. De øvrige har brudd med IOC sitt fredsoppdrag, heter det i uttalelsen.

«Hvis noen utøvere ikke respekterer disse kriteriene skal det aktuelle internasjonale forbundet eller arrangøren umiddelbart fjerne dem fra konkurransen og suspendere dem frem til IOC fatter videre tiltak og sanksjoner», skriver IOC.

Norges idrettsforbund sier til NRK at Norges standpunkt på russisk og belarusisk deltakelse ikke er endret.

– I dagens situasjon er det uakseptabelt å åpne opp for russisk og belarusisk idrettsdeltakelse internasjonalt, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Sommer-OL i 2024 arrangeres i Paris, mens vinter-OL i 2026 skal arrangeres i Milano og Cortina d’Ampezzo.

 

Facebook kommentarer