Australsk veteran vant overraskende Helvete i Nord

Sharing is caring!

37-årige Mathew Hayman vant karrierens største seier da han kom først over målstreken i Paris-Roubaix.

paris r pall 16

Det var derfor en aldri så liten sensasjon da Mathew Hayman (Orica-Greenedge) søndag ettermiddag kom først over målstreken i den 114. utgaven av klassikeren Paris-Roubaix.

På oppløpet avviste Hayman store navn som Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) og Sep Varmacke (Lotto-Jumbo) da fem ryttere skulle kjempe om seieren på den gamle velodromen i Roubaix.

Edvald Boasson Hagen var helt utmattet og kom som femtemann over målstreken.

– Akkurat nå er det hardt. Jeg var bra med, men jeg hadde ikke mer å kjøre med mot slutten. Jeg skulle gjerne vært på pallen, sa Boasson Hagen til TV 2.

Aldri tidligere på sine fire starter har Boasson Hagen sittet i en bedre posisjon med 25 kilometer igjen av rittet. Det var tøffe tak i fronten helt inn til mål på de mange brosteinspartiene. To mil før mål stakk fem syklister, Ian Stannard, Hayman, Boonen og Sep Vanmarcke med en iskald nordmann på hjul.

Vanmarcke var førstemann som forsøkte seg, men han fikk aldri mer enn ti-tolv sekunder, og med 11 km igjen var de fem igjen samlet.

Boasson Hagen sjanseløs da avgjørelsen falt

På den nest siste brosteinstrekningen satte nok en gang Vanmarcke fart, og Boasson Hagen fulgte. Stannard og Boonen kom også med sine angrep mot slutten, mens Hayman stort sett satt bakerst og virket å ha mer enn nok med å holde følge.

Med under tre kilometer igjen å sykle falt avgjørelsen. Boonen satte fart og bare 37-årige Hayman fulgte. Rudsbygdingen var sjanseløs. De fem var nesten samlet igjen på den første runden på velodromen i Roubaix, men Boasson Hagen måtte slippe og endte tre sekunder bak Hayman i mål på femteplassen.

Hayman vant foran Boonen, mens Stannard tok den siste pallplassen.

Favorittene forsvant

De to store favorittene Peter Sagan og Fabian Cancellara forsvant før syklistene kom inn i den berømte Arenberg-skogen. Da hadde en gruppe med blant andre Boasson Hagen og Boonen fått litt over minutt på feltet hvor Alexander Kristoff, Sagan og Cancellara satt. Omtrent på samme tid fikk Kristoff en punktering, og med 6 mil igjen til mål var han 2.33 minutter bak gruppen med Sagan/Cancellara-gruppen.

På det 10. brosteinspartiet måtte Cancellara i bakken, og samarbeidet i den gruppen begynte å skrante slik at tetgruppen bare økte avstanden.

Daniel Hoelgaard, Vegard Breen og Fredrik Galta stilte også til start, ingen

Hayman har for øvrig i sin lange karriere kun en seier av betydning, nemlig Paris-Bourges i 2011.

Facebook Comments Box