Boasson Hagen på tredjeplassen

Sharing is caring!

Michael Matthews vant 10. etappe i Tour de France etter at have slått Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen og fire andre utbrodere i spurten.

Allerede tidlig på etappen lot feltet et stort utbrudd kjøre, og det sto raskt klart at dagens vinner skulle finnes blant de 15 lykkejegerne. Blant utbryterne fant man navn som Peter Sagan, Mikel Landa, Vincenzo Nibali og Edvald Boasson Hagen.

Underveis tok Sagan uten motstand den innlagte poengspurten og kjørte seg dermed i den grønne trøye.

7 kilometer fra mål lå en kategori 3-stigninG der utbryterne forsøkte å sette av Sagan, men uten hell. Derfor skulle det hele avgjøres i en spurt. Her var Michael Matthews raskest av alle, og han slo altså Sagan på streken med Edvald Boasson Hagen hakk i hæl.

Tidlig Toblerone

Hadde etappeprofilen på tiende etappe vært vendt om, hadde det plutselig vært super spennende, men i stedet er den så var det ikke en etappe for klatrerne, men i stedet for spurterne eller utbryterne.

De 197 etappekilometerne startet nemlig med en Toblerone av et fjell – Port d’Envalira i Andorra, Tourens høyeste topp – og deretter flatt terreng før en kategori 3-stigning like før mål.

Sagan i utbrudd

Verdensmester Peter Sagan prøvde fra etappens start å komme i utbrudd. Flere ganger lykkes det ikke, men da først det første og eneste fjellet var passert, lot feltet Sagan kjøre.

Han fikk raskt følge av 14 andre ryttere – blant annet av store navn som Nibali, Mikel Landa, Boasson Hagen og Sylvian Chavanel.

Feltet aksepterte at det var utbryternes dag, og lot dem få en luke på over seks minutter. I utbruddet gjør Sagan som han vil, og vinner den innlagte spurten. Den grønne trøya er nå hans.

Sagan splittet frontgruppen

Utbryternes forsprang ble kjørt stille og rolig inn av feltet, som allikevel aldri riktig insisterte på å hente de fremste. Derfor sto det tidlig klart at etappens vinner skulle finnes blant utbryterne, hvor spesielt Peter Sagan hele dagen viste både initiativ og styrke.

Og med 24 kilometer igjen var det nettopp Sagan som nok en gang tok dirigentstokken.

Verdensmesteren splittet frontgruppen med angrepsivrig kjøring, og plutselig var det sju mann helt i front. Utover Sagan telte gruppen også van Avermaet, Tom Dumoulin, Boasson Hagen og tre ryttere fra Orica-Bikeexchange, Durbridge, Impey og Matthews.

Feltet ga fullstendig opp å hente utbryterne og lar luka svulme til over sju minutter med ni kilometer tilbake

Og bak den forreste gruppe hvor Sagan satt, hadde de også droppet tanken om å hente de forreste. Derfor skulle etappevinneren finnes blant de syv der fremme.

Sju kilometer fra mål lå dagens siste utfordring i form av en kategori 3-stigning, og med nøyaktig én kilometer fra toppen begynte rytterne å angripe hverandre. Først Sagan. Så Impey. De får skapt noen luke, og gruppen forblir samlet noen hundre meter.

Impey forsøkte seg nok engang, og de andre utbryterne lot Sagan lukke luka. Det var verdensmesteren som hele tiden måtte i arbeidstøyet. De andre forsøkte å slite ham ut før avslutningen.

Men rytterne kom samlet over toppen, og de kjørte samlet mot mål. Etappen skulle avgjøres i en spurt.

Her ble det utrolig tett, men raskeste mann ble Michael Matthews.

Ingen i utbruddet utgjorde noen fare for Chris Froome, og den gule trøya sitter fortsatt på briten etter dagens etappe.

Facebook kommentarer