Brudd-Breen varsler nye angrep

Sharing is caring!

Vegard Breen hadde planlagt bruddet på søndagens Tour de France-etappe i flere uker. Det blir neppe det siste fra 26-åringen i årets ritt.

I karrierens andre Tour de France-start kastet Nannestad-gutten seg av gårde i et firemannsbrudd allerede da startskuddet gikk på den 183 kilometer lange etappen fra Saint-Lo til Cherbourg-en-Cotentin.

Helt inn i avslutningen så Breen og hans kumpaner ut til å kunne holde unna for hovedfeltet, men det holdt bare nesten. Åtte kilometer før mål måtte Nannestad-gutten se to av sine bruddkamerater forsvinne foran seg, og seks kilometer senere serverte en irritert Breen noen franske gloser da også hovedfeltet suste forbi.

At han fikk bekreftet at formen er strålende, var mager trøst.

– Formen er helt klart veldig bra, men jeg er småirritert og skuffet over at jeg hadde så lite igjen på slutten. Jeg var klart mye sterkere enn de andre i bruddet, sa han til NTB noen minutter etter målgang.

Nøye planlagt

Da hadde han allerede fått merke at den kruttsterke arbeidsinnsatsen var behørig lagt merke til. Umiddelbart etter målgang var Breen studiogjest hos fransk Eurosport.

– Det gikk greit. Heldigvis var det en som snakket engelsk der. Hvis ikke, hadde det blitt kjedelig for dem, gliste Breen, som foreløpig ikke har fordypet seg i det franske språket etter at han fikk fransk arbeidsgiver.

– Jeg kan stotre fram noen gloser hvis jeg absolutt trenger det, smilte Nannestad-gutten.

Langt dyktigere er han til å forutse utviklingen i sykkelritt og til å gjøre gode taktiske valg. Det ga ham tilnavnet «The Brain» i tiden som Joker-syklist. Søndag viste han hvorfor. Angrepet ut fra Saint-Lo var nøye planlagt.

– Jeg har tenkte i flere uker på at det kunne bli luring og uenighet bak i feltet om hvem som skulle hente bruddet på denne etappen, forklarte Breen.

Det viste seg å være en hundre prosent korrekt analyse. Lenge ville ingen bidra til å holde farten oppe i hovedfeltet, hvilket nesten førte til at bruddet holdt unna.

Jaktet klatretrøya

Breen hadde samtidig mer enn bare en mulig etappeseier i tankene søndag. I potten lå også klatretrøya. Den hadde bruddkamerat Paul Voss.

– Jeg visste at det kom til å bli et voldsomt rotterace for å ta trøya. Dermed bestemte jeg meg for å gå hundre prosent inn i første bakkespurt. Hvis jeg greide å ta den, skulle jeg fortsette å prøve, sa Breen, som fulgte planen og tok det første klatrepoenget.

Det førte til frenetisk kjøring i bruddet i jakten på de påfølgende poengene. Bora Argon-rytter Voss ønsket å forsvare sin trøye, mens Breen og belgiske Jasper Stuyven var på jakt.

– Det ble fem mil med ganske tøff kjøring, omtrent som man sykler i en finale på en etappe, sa Breen, som til slutt måtte gi tapt også i den kampen.
Lover nye forsøk

Da hovedfeltet slet som verst med å tette luken, øynet han et håp om å gjøre det helt store.

– Ja, jeg gjorde det. Det er i hvert fall det man lurer seg selv til å tenke. Når man har det så vondt, må man det. Hvis ikke hadde det ikke vært verdt det, smilte han.

Vel tilbake i lagbussen vanket det ganske sikkert lovord fra lagledelsen. Breen selv var likevel ikke hundre prosent fornøyd.

– Jeg skulle helst hatt med meg den klatretrøya. Det var den jeg gikk for, sa han.

På spørsmål fra NTB om han har planlagt lignende velkalkulerte angrep på kommende etapper, svarer Nannestad-gutten:

– Ja. Det er mange etapper i år som er potensielle. Veldig spennende etapper. Men det har så mye å si hvem som har ledertrøya. Hadde Sagan hatt den i dag, er det større sjanse for at laget hans hadde satt fart tidlig. Sånne ting blir viktig også i fortsettelsen, og i tillegg kommer beina og formen.

– Jeg går ikke i brudd hvis jeg føler meg dårlig, men etappe fem, sju, åtte, ni og ti er alle spennende. Samtidig sier det seg selv at man ikke kan angripe på alle sammen.

Konkurrentene skulle uansett være advart.

Facebook kommentarer