Froome: – Jeg døde 1.000 ganger opp til Alpe d’Huez

Sharing is caring!

Riktignok gjenstår det en etappe av årets Tour de France, men paradekjøringen til Champs-Elysées i Paris pleier ikke å utløse drama i toppen av sammendraget. Lørdag kveld ble Chris Froome (Sky) derfor introdusert på den tradisjonelle pressekonferansen etter nest siste etappe som vinneren av Tour de France.”

froome tdf15 19

Som den første rytteren på 45 år vant han ikke bare den gule ledertrøya, men på Alpe d’Huez sikret han seg også tilstrekkelig med poeng til å vinne den prikkete klatretrøya. Gleden var derfor stor hos den kenyansk-fødte briten etter sin andre Tour-seier.

– Det er for meg veldig overveldende. Det føles som om at vi har vært oppe imot alle ting de siste ukene, og det er helt uvirkelig at vi har klart det. Å vinne Touren en gang var en drøm, men å vinne den to ganger er mer enn jeg noensinne har kunnet forestille meg, sa en tydelig glad Chris Froome.

Quintana presset ham

På lørdagens 20. etappe var Chris Froome i sine største vanskeligheter i årets Tour. Kun med hjelp fra Richie Porte og Wout Poels beholdt Froome den gule trøya da forspranget på 2,38 minutter til Nairo Quintana (Movistar) ble barbert ned til 1,20 minutter. Uten lagkameratene kunne briten ha tapt Tour de France.

– Det var et øyeblikk da jeg følte at det kunne gå den andre veien, for jeg var i problemer. Jeg satt hos lagkameratene mine, og vi forsøkte å sette et jevnt tempo. De gjorde en fantastisk jobb i dag og i hele rittet. Det er et kjempeprivilegium å ha åtte så sterke kolleger. Jeg vil nesten si at jeg ikke fortjener det, konstaterer Chris Froome.

I de første to ukene av Tour de France fremsto Chris Froome som den klart sterkeste rytteren i feltet, men i Alpene har Nairo Quintanas vedvarende angrep satt briten på harde prøvelser. Det samme var tilfellet til Alpe d’Huez hvor Froome helt fra det første angrepet fra colombianeren ga opp å følge hjulet hans. Så selv om han på et tidligere tidspunkt i rittet så ut til å skulle vinne Touren suverent, endte han med å bli presset til målstreken. Bokstavelig talt.

– Jeg ville lyve hvis jeg ikke sa at det var noen få øyeblikket hvor jeg tenkte at det bli veldig vanskelig å vinne. Vi fikk tidsmeldinger til Quintana med jevne mellomrom, og det var beroligende å få vite at avstanden ikke plutselig ble stor, men at den stille og rolig ble større. Det kunne vi klare. Men jeg var på grensen. Jeg følte at jeg døde 1.000 gange på vei opp til Alpe d’Huez, men lagkameratene mine gjorde det lettere. Til slutt hadde jeg litt i tanken til at kjøre på den siste kilometeren for å minimere tapet, sier Chris Froome, som avslørte at han siden hviledagen i tirsdags har følt seg en smule sløv.

Mostanden styrket ham

Etter seieren på 10. etappe til La Pierre-Saint-Martin, hvor Chris Froome distanserte sine konkurrenter med en oppsiktsvekkende suverenitet, ble briten utsatt for stor skepsis av tilskuere, tidligere sykkelstjerner og journalister. Senere i rittet spyttet tilskuerne på ham, en enkelt tilskuer helte sågar urin over ham, og en lagkamerat ble slått av en tilskuer. Det har gjort Tour-seieren mer tilfredsstillende, erkjenner han.

– Som lag har vi vært oppe imot alt mulig. Det har vært så mange ting i bakgrunnen at det lett kunne ha tatt fokus vekk fra rittet, men som lag har det brakt oss enda tettere sammen. Derfor vil jeg også takke mine lagkamerater for at de har kunnet holde alt det tullet ute i tre uker, sier Chris Froome.

Etter å ha svart på spørsmål i 40 minutter kunne Chris Froome endelig dra tilbake på Skys hotel og feire seieren. Men før han forsvant ut av døren, leverte han et siste statement, og det var på oppfordring av ham selv. Han takket de tilstedeværende medier for å ha levert en” god dekning av Touren”. I en notorisk kritisk gren av sportspressen kan Chris Froome nesten ikke få en større anerkjennelse enn de klappsalvene som strømmet mot ham.

Quintana presset Froome til det ytterste i fransk seier

Facebook kommentarer