Rapport sier at Riis aksepterte doping på laget

Sharing is caring!

Bjarne Riis begikk ledelsessvikt som lageier på Team CSC hvor han hadde kjennskap til doping blant sine ryttere.

riis

Det konkluderer Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund i en lenge ventet og i dag offentliggjort rapport om doping innenfor dansk sykkelsport.

Nye løgner

Da Riis i 2007 innrømmet at han benyttede doping på vei mod de største triumfene i sin aktive karriere, avviste han at det foregikk doping på Team CSC. Men det var altså en løgn.

Riis og to andre tidligere mellomledere på Team CSC, Johnny Weltz og Alex Pedersen, har overfor Anti Doping Danmarks undersøkelsesgruppe innrømmet at de hadde kjennskap til doping på laget uten at noen reagerte.

Weltz har dessuten innrømmet å ha deltatt i levering av doping.

Bjarne Riis og Johnny Weltz har gjennom flere år vært belastet av utsagn fra den tidligere Team CSC-kapteinen Tyler Hamilton, som i en bok fra 2012 meget detaljert hevdet at Riis var involvert i amerikanerens dopingbruk.

Ny innrømmelse

Tyler Hamilton kjørte for Bjarne Riis fra 2002 til 2003 på det daværende Team CSC. Senest har også Nicki Sørensen innrømmet at han dopet seg i de første år på det daværende danske sykkellaget som i dag heter Tinkoff-Saxo.

– Dessverre har undersøkelsen avdekket at dopingmisbruket på Team CSC ikke kun kan lastes enkelte av rytterne.

– Ledelsen med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige har som minimum hatt kjennskap til doping på laget, men unnlot å gripe inn, sier direktør for Anti Doping Danmark, Michael Ask.

– Det er helt uakseptabelt. Man har som leder et særlig ansvar og en handleplikt som de etter vår oppfatning ikke har levd opp til, fastslår han.

Slipper for rettergang

Undersøkelsesgruppen konkluderer med at Bjarne Riis og de øvrige ledernes manglende inngripen overfor doping på sykkellaget er straffbar. Men Riis og co. slipper unna ytterligere rettergang.

– Da forholdene ligger utenfor foreldelsesfristene, kan vi ikke reise dopingsaker, sier Michael Ask.

Den tidligere sykkelstjernen Michael Rasmussen er blant de rytterne som har fremlagt all sin viten om doping innenfor dansk sykkelsport.

Anti Doping Danmarks undersøkelsesgruppe konstaterer at atskillige andre ryttere har overtrådt antidopingreglene, men at overtredelsene også ligger utenfor foreldelsesfristen.

Rapporten kommer med en rekke anbefalinger til det fremtidige antidopingarbeidet i sykkelsporten. Blant annet anbefales det å gjennomføre kontroller om natten ved begrunnet mistanke om doping.

Bjarne Riis er ikke lenger involvert innenfor sykkelsporten etter at han tidligere i år måtte slutte som manager hos Tinkoff-Saxo.

Les også:

Riis visste at Hamilton samarbeidet med dopinglegen Fuentes

Danske sykkelryttere som har innrømmet doping

 

Facebook kommentarer