Sykkelbud fra Foodora i historisk streik

Sharing is caring!

Landets første streik blant sykkelbud er et faktum når nær 100 sykkelbud fra matleveringstjenesten Foodora tirsdag går ut i streik.

foodora1

Årsaken til streiken er Foodoras lunkne interesse for å inngå tariffavtale med sykkelbudene.

Det har flere ganger vært forsøkt å lage en tariffavtale med Foodora, men det har strandet fra Foodoras side. Nå fikk sykkelbudenes forening nok, og sammen med Fellesforbundet ble det avholdt meklingsmøte på Riksmeklingsmannens kontor mandag.

Der sto partene så langt fra hverandre at en streik var uunngåelig.

Streiken gjelder kun Foodoras bud i Oslo ettersom det ikke har lykkes å organisere bud i andre byer. Det ble forsøkt i Bergen, men det ble motarbeidet av Foodora.

Timelønnsatsen for et Foodora-bud er 125 kroner timen – uansett alder, dag eller tid på døgnet. Dette vil Fellesforbundet ha oppjustert til 314 kroner timen.
Dette ble for mye å svelge for det tyske selskapet, der de ansatte i tillegg til lønnen selv må stå for mobiltelefon og sykkel, samt reparasjoner av denne.

Foodora-sjef Carl Tengberg sier det ikke er mulig å drive firmaet med lønnsnivået Fellesforbundet legger opp til, men at han håper de blir enige.

De fleste Foodorabud blir ansatt som deltidsansatte og jobber ti timer i uken. Enkelte får tilbud om mer, eller man kan på en intern kanal ta andres vakter. Sykefraværstistikken og gjennomtrekket i firmaet er høy. Blant de vel 400 personene som jobbet for Foodora i fjor, var fraværet på 8,5 prosent.

foodora2

Lang strid

Det er ikke første gang Foodora er i strid med fagforeninger og bud, noe et kjapt søk på google kan bekrefte.

Foodora leverte i Norge et tap i fjor på 11,2 millioner – mot 7,9 millioner året før. Egenkapitalen på 21,8 millioner er tapt. Det Berlin-baserte selskapet har allerede lagt ned virksomheten i flere land.

Det er første gang siden moderne sykkelbud ble introdusert i Norge i 1990 at sykkelbud går ut i streik.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener det er svært spesielt at «et selskap som tar mål av seg å være en seriøs aktør nekter ansatte tariffavtale».

 

Overraskende

– Dette kom overraskende på oss da vi ikke hadde kommet langt i forhandlingene. Konflikten bunner i at vi har reist krav om tariffavtale. Dette er nybrottsarbeid for denne typen arbeidsliv og vi ønsker å diskutere en avtale vi kan enes om, sier han til Finansavisen.

Eggum viser til at deres 160 000 medlemmer støtter medlemmene som nå er i streik. Han påpeker at medlemmene krever trygghet og gode lønnsvilkår i arbeidslivet.

Dersom streiken fortsetter over lenger tid, kan for eksempel forbundet for restaurantansatte gå ut i sympatistreik, og de som lager maten for foodora bli tatt ut i streik.

Foodora har steder de de har konkurranse gått hardt ut med annonsering og inn på konkurrenters restauranter. Konkurrenter Sykkelekspressen har snakket med er ikke lei seg om Foodora forsvinner fra markedet, slik altså Carl Tengebrg hinter om.

Facebook kommentarer