Touren 2015 byr på brostein og fjelldrama

Sharing is caring!

Fjell som Plateau de Beille, Galibier og Alpe d’Huez skal passeres når rytterne kjører i Tour de France til sommeren.

 

tourmap 2015

Tour de France-løypa 2015 ble i dag presentert, og det ser ut til å bli nok en bra sak for klatrerne med mange stigninger og få tempokilometer.

Det er ni flate etapper, sju rene fjelletapper, fem avslutninger oppover, kun en tempo og en lagtempo på løypa fra Utrecht i Nederland til Paris i Frankrike.

Vinneren fra 2013, Chris Froome, har allerede meldt at han vurderer å droppe Touren og i stedet kjøre Giro d’Italia og Vuelta a Espana.

Antagelig fordi han savner tempokilometer på Tour de France-løypa, som ser ut til å favorisere klatrerne.

Rytterne skal blant annet passere Mûr de Huy, 13,3 kilometer med brostein og fjell som Plateau de Beille, Galibier og Alpe d’Huez.

Onsdag 1. juli samles lagene i Utrecht i Nederland, og så går starten lørdag 4. juli.

2015 byr for øvrig på en regelendring: Det er comeback for bonussekunder til etappevinnerne, noe det ikke har vært anvendt siden 2008. Neste år får nummer en, to og tre på de første etappene henholdsvis godskrevet 10, 6 og 4 sekunder.

Utvalgte etapper

1. etappe, Utrecht-Utrecht 14 km

Starten går i den hyggelige nederlandske universitetsbyen Utrecht hvor det kjøres en tempo på bare 14 kilometer (senere i rittet venter en lagtempo).

2. etappe, Utrecht-Zelande, 166 kilometer

Burde ikke volde rytterne de store problemene, men feltet skal kjøre tett ved kysten før avslutningen like ved Antwerpen, og vinden kan komme til å spille en rolle her.

3. etappe, Anvers-Huy, 154 kilometer

Denne etappen blir nokså interessant: Mûr de Huy, som er kjent fra vårens semiklassiker Fleche Wallone, debuterer. Den avsluttende stigningen er bare på 1,3 km, men skal nok kunne skape lidt forskyvninger.

4. etappe, Seraing-Cambrai, 221 kilometer

En miniutgave av Paris-Roubaix. Etappen byr på 13,3 kilometer med brostein. I alt skal rytterne gjennom sju seksjoner av de beryktede pavéene. Også i 2014 var det brostein på programmet, og de smale landeveiene sørget for mye drama. Det var her Chris Froome i fjor sto av etter velten dagen før.

8. etappe, Rennes-Mur de Breagne, 179 kilometer

Mûr-de-Bretagne innbyr til offensiv kjøring fra rittets favoritter, og selv om avstandene kan måles i sekunder, vil det nok bli en spennende avslutning. Cadel Evans vant en lignende etappe her i 2011.

9. etappe, Vannes-Plumelec, 28 kilometer, lagtempo

Den spektakulære lagtempoen er tilbake i Touren. Her er det sjanse for å hente/tape sekunder for sammenlagtrytterne.

10. etappe, Tarbes-La Pierre-Saint-Martin, 167 kilometer

Man kjører inn i Pyreneene og avslutter med stigningen opp til Col de La Pierre-Saint-Martin. Den ser hard ut. Det er første gang at Tour-feltet gjester skistedet, og arrangøren forventer at det blir en hard tur å bestige Pierre-Saint-Martin.

11. etappe, Pau-Cauterets, 188 kilometer

Avslutning opp til Cauterets og to fjell på menyen før det.

12. etappe, Lannemezan-Plateau de Beille, 195 kilometer

Enda en lang og varm dag på sadelen der feltet starter med å minnes italienske Fabio Casartelli som døde i utforkjøringen fra Col d’Aspet i 1995. Deretter er det tre fjell som skal forseres, før avslutningen opp til Plateau de Beille.

17. etappe, Digne-Les-Bains – Pra-Loup, 161 kilometer

To store fjell på rad: Col d’Allos og Pra-Loup og en etappe som er en gjentagelse av en legendarisk etappe fra 1975-Touren. Her var Eddy Merckx på sikker seierskurs etter Col d’Allos, men han gikk helt tom på turen opp til Pra-Loup og det ble for første og eneste gang han viste svakhetstegn. Belgieren gikk fullstendig tom, og det utnyttet Bernard Thevenet til å kjøre fra Merckx.

18. etappe, Gap-St.Jean-de-Maurienne, 185 kilometer

Fire fjell skal forseres. Det siste byr på 18 svinger opp til Montvernier, og herfra er det 10 «lette» kilometer til målet.

19. etappe, Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire – Les Sybelles, 138 kilometer

En kort etappe men med nye fire stigninger og en avslutning opp til La Toussuire.

20. etappe, Modane Valfréjus – Alpe-d’Huez, 110 kilometer

Alpe-d’Huez er tilbake og det til og med på nest siste etappe. 100 kilometer ren drama kaller arrangøren etappen, og de kan nok få rett. Col du Télégraphe og Galibier skal passeres før avslutningen opp til Alpe-d’Huez. Arrangøren håper at Touren først blir avgjort på denne etappen.

Tour de France 2015 starter 4. juli og avsluttes 26. juli i Paris.

 


Touren kort fortalt

Tour de France 2015 består av 21 etapper og i alt 3344 kilometer.

– Ni flate etapper

– Tre kuperte etapper

– Sju fjelletapper (med fem avslutninger oppover)

– En tempo

– En lagtempo

– To hviledager

– Seks nye etappebyer (Utrecht, Zélande, Livarot, La Pierre-Saint-Martin, Muret, Sèvres – Grand Paris Seine Ouest.)


 

Facebook kommentarer