UCI forbyr Tramadol

Sharing is caring!

 Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) forbyr fra 1. mars sykkelryttere å benytte det smertestillende legemiddelet tramadol.

Tramadol kan kjøpes på internett, og det er utbredt i sykkelsporten. Legemiddelet er ikke på WADAs svarteliste, men der kommer det kanskje

Det er av hensyn til rytternes sikkerhet at tramadol blir forbudt, for legemiddelet har farlige bivirkninger, mener UCI.

– Bruk av tramadol kan ha to typer bivirkninger: For det første kan man få kvalme, bli trett eller få konsentrasjonsproblemer, hvilket kan føre til velt i et sykkelfelt. For det andre kan man bli avhengig av middelet, opplyser UCI.

Første gang en rytter blir tatt i å bruke middelet etter 1. mars, får rytteren en bot og blir utestengt fra et ritt. Andre gangen blir rytteren utestengt i fem måneder, og tredje gang straffes rytteren med ni måneders karantene.

Hvis flere ryttere fra samme lag blir tatt i å ha brukt tramadol, kan hele laget blir utestengt fra et ritt.

Når en idrettsutøver avleverer en dopingprøve, tester man for tramadol. I 2017 var det spor av tramadol i 4,4 prosent av alle dopingprøvene i sykkelsporten.

Tramadol er mer utbredt i sykkelsporten enn i andre idretter.

I dopingprøver fra utøvere i 35 forskjellige idrettsgrener, var det i 2017 spor av tramadol. 68 prosent av dopingprøvene som inneholdt spor av tramadol, stammet fra en syklist.

 

Facebook kommentarer