Når sannheten blir ubehagelig

Sharing is caring!

På Facebook er det en sykkelside som heter «Terjes Velo Corner». Når sannheten blir ubehagelig om deres helter slettes innlegg. Denne gang om nazisten Erik Gjems Onstad.

Martinsen

Erik Gjems Onstad var en av æresmedlemmene i Oslo Cyklekrets. Her fra rabalder-årsmøtet i 2000 som han var med på å kuppe. Her i hyggelkig passiar med Marthinsen som ble valgt til leder. (Foto: Egil Mathisen)

På denne nettsiden utveksler man gjerne små og store historier, gjerne ispedd med bilder av pene, blonde og barme kvinnelige syklister, lagt ut av administrator Terje Haugen. Pluss bilder han bare knabber fra andre steder.

Vedkommende hadde en krangel på en annen sykkelside på Facebook. Det endte med at han meldte seg ut av gruppa og opprettet sin egen side der han hyller nazister.

Andre pinsedag var det på denne Facebooksiden en hyllest til Erik Gjems Onstad, som betegnes som Trondheim-Oslos far. Det som ikke ble nevnt var at den tidligere motstanderen av nazisme selv ble nazist på sine eldre dager.

Derfor kommenterte undertegnede dette.

Da noen kommenterte at han hadde krigsmedalje, fulgte jeg opp med følgende:

«Erik Gjems Onstad er den høyst dekorerte krigshelten mot nazismen under andre verdenskrig som på sine eldre dager sjøl ble nazist.»

Dette avstedkom med sterke reaksjoner fra enkelte som ba administrtor om «å stoppe denne mannen» (meg). Jeg fulgte opp med følgende:

«De siste årene var han vel mest kjent for sitt arbeide i Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI) sammen med blant annet Arne Myrdal og et par andre fra motstandsbevegelsen under krigen. I et debattprogram på NRK Radio sa han at «Nordmenn er en nasjon innen den hvite rase». Sommeren 2008 ble det kjent at Gjems-Onstad satt i en komité som ville tildele 250 000 kroner til Ole Nicolai Kvisler, dømt for Holmlia-drapet. Han ville også gi penger til nazisympatisøren Tore Tvedt (senere ekskludert fra Asker Sykleklubb).

Reaksjonene fra SOS Rasisme var sterke, og i brevs form krevde de at Kongen i statsråd måtte frata Gjems-Onstad Krigskorset og andre krigsmedaljer. Så noe tvilsomt ettermæle på den mannen der.»

Dette ble for sterk kost for denne Facebook siden der administrator Terje Haugen skrev at «innlegget var slettet på grunn av upassende kommentarer fra Egil Mathisen.»

Da må jeg stille spørsmål om sannheten er upassende.

Eller er det slik at sannheten kan være ubehagelig for folk som digger denne nazisten?

Kanskje de selv er litt rasister som Bjarte Hjelmeland synger om under her?

 

Facebook kommentarer