Leknessund satte rekord og Cavendish vant på siste forsøk

Sharing is caring!

Andreas Leknessund (DSM) trygget åttendeplassen i sammendraget på avslutningsetappen i Giro d’Italia og ble historisk. Mark Cavendish ble etappevinner i sitt siste Giro.

Andreas Leknessund krysset målstreken  som nummer 18 da nesten hele feltet kom samlet til mål i ved «Skrivemaskinen» i Roma. Med åttendeplassem besatte han den beste sammenlagtplasseringen i Giroen, som regnes som verdens nest største etapperitt etter Tour de France.

Cavendish vant

På den flate avslutningsetappen med start og mål i Roma ble det som ventet massespurt. Der var det Mark Cavendish som tok den prestisjetunge seieren.

Dette var britens siste Giro d’Italia, og det var rørende scener som utspant seg etter seieren der Cavendish ble gratulert og fikk klemmer av kolleger fra ulike lag.

Toeren i sammendraget, Gerraint Thomas, gjorde ære på sin gamle lagkamerat med å kjøre opptrekk for landsmannen.

Cavendish meldte tidligere denne måneden at han legger opp etter sesongen. Hans første seier i en Grand Tour kom i Giro d’Italia for 15 år siden.

Cavendish satte stor pris på hjelpen han fikk fra Thomas.

– Jeg hadde noen fantastiske venner i dag. Det er ganske emosjonelt, for å være ærlig. Det er bare vakkert, sa spurteren til arrangøren etter etappen.

For oss nordmenn huskes han særlig dem stadige knivingen med Thor Hushovd, der tonen ikke alltid var like hjertelig. Spurtere har som regel et heftig gemytt i kampens hete og minuttene etter.

Første Roglic-seier

Primoz Roglic brukte kortest tid på å fullføre de 21 etappene og tok sammenlagtseieren. Seieren var hans første i Giro d’Italia. I 2019 endte han som nummer tre bak vinneren Richard Carapaz og Vincenzo Nibali. Sloveneren og den tidligere skihopperen har tidligere vunnet Vueltaen tre ganger (2019, 2020, 2021). I 2021 ble han olympisk mester på tempo.

Thomas endte som nummer to og João Almeida (UAE) tre.

Sammen hadde de to øverste på pallen med sine to barn der Roglics sønn gjorde et pek å med å rekke tunge til Thomas sin sønn. Så kanskje noen fremtidige rivaler.

Jonathan Milan (Bahrain) vant poengtrøya, mens Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) sikret seg klatretrøya i sitt siste Giro.

Almeida vant ungdomstrøya med Leknessund på tredjeplassen.