Alexander Kristoff med trippelseier

Sharing is caring!

Katusha ble tatt på sengen innledningsvis på den 3.etappen, men fikk samlet troppene og sørget for at verdens mestvinnende for tiden kunne plusse på med enda en seier på kontoen.

kristoff fjords15 3

Av Tour des Fjords (pressemelding)

Det var møtt frem utrolig mye folk i Leirvik sentrum på Stord da den 166 kilometer lange 3.etappen rullet i gang, og selv om været i dag også var et stort spørsmålstegn, la ikke det en demper på stemningen verken før start eller langs løypen.

Etappen i dag bød på flere interessante poenger, rytterne skulle blant annet gå «under jorden» så å si i Bømlafjord tunnelen, 262 meter under havoverflaten, noe som man antar må være en slags «verdensrekord» i et internasjonalt sykkelritt. Kampen om poengene for å overta Centrica klatretrøyen startet også allerede etter rundt 13 kilometers kjøring, der gårsdagens utbryterkonge, Ole Andre Austevoll (Team Fixit.no) på forhånd hadde planen klar for å overta trøyen med de karakteristiske prikkene, en plan som det skulle vise seg bli vanskelig å følge opp.

Før dagens etappe hadde Alexander Kristoff en ledelse sammenlagt på 14 sekunder, selv om det var akkurat på denne etappen i fjor at han mistet sin sammenlagtledelse til danske Magnus Cort Nielsen, var det ikke mange som ventet at det skulle komme noen reprise av det i dag. Sistnevnte er nemlig tilbake fra sykdom og kjører i utgangspunktet som hjelperytter for sitt lag, Orica GreenEdge. Den siste bakken inn mot Sauda lå dessuten så pass langt fra mål, at det ville bli vanskelig for andre å stikke fra og holde helt inn til målstreken. En sterk gruppe kunne imidlertid klare det, og det var litt av den spenningen som lå i luften over et Sunnhordland med stadig skiftende værforhold i dag.

Katusha tatt på sengen

Da rytterne bokstavlig kom opp fra dypet i Bømlafjordtunnelen var det klart for dagens første bakkespurt, dog uten at noen av de fremste i kampen om klatretrøyen var involvert. Det var imidlertid en rekke av de virkelig store kanonene, blant dem Edvald Boasson Hagen som eneste norske som var på hugget. Det dannet seg et farlig brudd med en rekke store navn, og dette kunne selvsagt Katusha ikke la gå og satte seg i front for å taue inn igjen utbryterne. Samtidig var dette også et tydelig signal på at feltet ønsket å legge press på ledertrøyen for å slite ut det russisk-registrerte laget før målgang i Sauda.

Valgren tok en «Austevoll»

Men det var ikke slutt på angrepene med dette for fire ryttere, blant dem to sterke dansker i Magnus Cort Nielsen og Michael Valgren ville mørne Katusha-laget enda mer da de støtet seg fri. Sistnevnte hadde tydeligvis også latt seg inspirere av nevte Austevoll og gikk solo da fire mil gjenstod, en satsing som var frisk men som ble effektivt nøytralisert da støtingen i det som var restene av hovedfeltet startet.

Rotterace

De siste 20 kilometrene ble et rotterace for å bli kvitt Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen forsøkte seg flere ganger, men Kristoff svarte gang på gang og viste litt av det som forklarer hvorfor 27-åringen har vunnet noen av verdens største ritt som Milano-SanRemo og Flandern Rundt.

En trio med blant annet Coop Øster-Hus rytteren, Fredrik Strand Galta, forsøkte å stjele overskriftene mot slutten, men ble nådeløst hentet kilometeren før mål. Resten handlet bare om Kristoff og nok en gang var ingen i nærheten da han krysset målstreken til sin 16.seier for sesongen og sin tredje strake etappeseier i Tour des Fjords. Edvald Boasson Hagen avsluttet også sterkt til tross for et dårlig utgangspunkt og tok den tredje pallplassen.

– Vi brukte mye krefter på å kjøre inn det første bruddet, på slutten satte Edvald press på oss men vi klarte å avverge angrepene ganske greit, sa Kristoff som mente at dagen hadde kostet mye krefter for alle. Til tv2 takket han også Cancellara og Trek Factory for at de hjalp til med å taue inn utbryterne i starten av etappen.

– Målet videre er å beholde trøyen og vinne en etappe i Stavanger, sa Kristoff som mente at han etter de siste bravader kunne kjøre uten press hjemme i Stavanger i morgen.

Facebook kommentarer