Boasson Hagens dag i Stavanger

Sharing is caring!

Alle i Stavanger forventet at Alexander Kristoff skulle vinne sisteetappen av Tour des Fjords, som endte opp i Skagen i Stavanger sentrum. Da ikke det gikk, var det ikke noe mindre populært at Edvald Boasson hagen spurtet seg til sin første seier på nesten to år.

edvald

Med andre ord et stort plaster på såret for Stavangerpublikummet. Og ikke minst populært, tatt jubelen og larmen til de mange tusen som hadde møtt opp.

Så var det også en lettet tydelig lettet Boasson Hagen, som selv innrømmet at det var lenge siden nå.

Lettet Hagen

– Dette smakte utrolig godt. Det er lenge siden sist. Dette var etterlengtet. Jeg jobbet hardt for denne, så det var gøy, sa Edvald Boasson Hagen, som i spurten var overlegen i den lille tetgruppa.

– Jeg lå foran i den siste bakken og fikk lagt inn et godt støt. Jeg fikk ligge bak inn på oppløpet og kunne ta spurten. Jeg har trent og jobbet hardt, og har følt at det har begynt å løsne. Dette lover godt frem mot det som kommer seinere. Det kjentes bra allerede i Tour of Norway, så dette er veldig bra, sier han.

Alexander Kristoff gledet seg også over at Boasson Hagen er tilbake, som mener Boasson hagen kommer til å vinne mye mer fremover.

Saxo Tinkoff måtte forsvare

Til forskjell fra tidligere etapper i dette rittet, var det ikke Katusha som søndag måtte forsvare ledertrøyen. I stedet var det Team Trefor-Blue Water, det danske kontinentallaget som lå på en sterk andreplass i lagkonkurransen som hadde hovedansvaret etter at Søren Kragh Andersen i går utmanøvrerte alle, vant etappen og overtok ledertrøyen fra Alexander Kristoff.

Katusha bommet med taktikken i går, og i dag handlet alt om å kjøre for lagets nye bestemann, Marco Haller, sikre bonussekunder i spurtene, eller hindre danskenes nye stortalent i å gjøre det samme.

Og at de gikk hardt til verks var det ingen tvil om på den første innlagte spurten som Haler vant foran Kristoff og Kragh Andersen.

fjords 15 innlagtspurt

Kampen om klatretrøyen var fortsatt åpen før dagens etappe, men over Åslandsbakken gjorde Amets Txurukka (Caja-Rural) slutt på de øvrige konkurrentenes forhåpninger ved å bli nummer to. Dermed kunne ingen hindre spanjolen i å ta hjem den prikkede klatretrøyen – slik han også gjorde i fjor.

Et brudd med helt ufarlige ryttere i sammendraget fikk etter hvert lov å gå. Reisekameratene var denne gang Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen), Wouter Mol (De Rijke), Rasmus Quaade (Cult), Etienne Van Empel (Roompot) og Audun Brekke Fløtten (Ringeriks-Kraft), der sistnevnte var eneste norske islett.

Bruddet hadde på det meste nesten sju minutters forsprang, som på Nordsjøveien på vei til Randaberg gradvis ble spist opp.

fjord15 nordsjo

Det kunne se ut som om Katusha måtte satse alle kortene på en hånd for at Marco Haller skulle vinne dagens etappe og sikre seg bonussekundene. Planen innebar også at Søren Kragh Andersen ikke måtte hente sekunder i spurten. Dog skulle det likevel vise seg at det også fantes andre løsninger som gjorde jobben for det russiske worldtour-laget.

«Grisabakken» felte danskene

Opp «Grisabakken» siste gang, en tøff bakke med opp mot 17% stigningsprosent, var bruddet hentet, samtidig rykket Edvald Boasson Hagen og fikk med seg Sven Erik Bystrøm og Marco Haller i en firemannsgruppe der også Daryl Impey var med.

Kragh Andersen på sin side hang ikke med, og dermed fikk disse fire kjøre fra uten at noen var i stand til å verken ville eller kunne hjelpe Trefor-Blue Water rytteren.

I Stavanger sentrum skulle rytternes mørnede bein gjennom tre harde runder, og Marco Haller hadde sammenlagtseieren halvveis i lomma.

På sisterunden støtet Boasson Hagen og fikk en liten luke. Men det endte med en spurt, som Boasson Hagen ikke hadde noe problemer med å vinne.

hagen fjords5

Haller kom på tredjeplassen, samtidig som Krogh Andersen var satt ettertrykkelig av. Dermed var det Marco Haller som vant årets utgave av Tour des Fjords.

– Planen var å avgjøre det hele i spurten med bonussekundene, men jeg hadde så gode bein i dag, så jeg gikk etter da Boasson Hagen støtet. Noen av verdens superstjerner er her og denne seieren står derfor høyt i kurs for meg, sier Marco Haller.

haller fjords

Sammenlagtpallen. F.v. Søren Kragh Andersen, Marco Haller og Michael Olsson.

fjords15 bakkespurt

Mange hadde møtt opp til bakkespurten.

Flere bilder på vår Facebook-side!

Facebook kommentarer