De tre største kollapsene iført den gule trøya

Sharing is caring!

Søndag vant Chris Froome Tour de France uten problemer. Men man har tidligere sett store kollapser med den gule trøya.

froome tdf 10 15

Man opplever hver dag ryttere gå helt i stå på stigningene, men det er faktisk ytterst sjeldent når man kikker i historiebøkene at det er en sammenlagtrytter iført den gule trøya det skjer med. Om det er fordi sporten var gjennomsyret av doping på 90-tallet og starten av 2000-tallet kan nok ikke helt avskrives.

Vi har kikket nærmere på de tre største kollapsene iført den gule trøya.

Kannibalen åt seg mett

Den første er tilbake i 1975. Eddy «Kannibalen» Merckx er på god vei mot sin sjette sammenlagtseier i rittet og blir dermed den første til å vinne seks ganger. Belgieren vil forsterke seieren, så han angrep på Col d’Allos og fikk ei luke til sin nærmeste konkurrent Bernard Thevenet.

merckx tdf75

I den påfølgende stigningen Pra Loup hadde han et minutt ned til franskmannen. Så gikk det helt skeis. Selv om Pra Loup hverken er vanvittig hard eller bratt, så går Merckx helt i stå. Han blir med det samme hentet, og Thevenet kjører likeså godt forbi ham.

Da alle rytterne hadde kjørt over målstreken, hadde den femdobbelte Tour-vinneren tapt godt to minutter til franskmannen, og det viste seg å være nok til å miste sammenlagtseieren. Merckx kom aldri til å vinne Tour de France igjen.

Piraten var best i påkledning

Et av de absolutt største kollapsene var tilbake i 1998. Jan Ullrich var storfavoritt til å gjenvinne Tour de France, og han var også godt på vei mot en gjentakelse iført den gule trøya da det manglede kun en etappe med en avsluttende fjellstigning. På 15. etappe går det fullstendig galt for tyskeren.

ullrich pantani

En lang og kald etappe over blant andre Col de la Croix de Fer og Col de Galibier skulle vise seg å bli katastrofal. Marco Pantani var på daværende tidspunkt godt tre minutter etter Ullrich i sammendraget, og derfor velger Piraten å angripe allerede på Col de Galibier i et pøsende regnvær.

Tyskeren gikk ikke med på angrepet, men holdt i stedet et noenlunde tempo. Over toppen begår han allikevel en stor feil. Pantani velger å stoppe opp og ta på seg regnjakka, selv om det koster tid. Det gjør ikke Ullrich, og det får han svi for på Les Deux Alpes.

Der går han bokstavelig talt kald. Selv om Bjarne Riis prøver å hjelpe ham, så er Touren tapt. Ullrich kommer i mål ni minutter etter Pantani, som med hjelp fra doping henter en av de største seierne i Tourens historie.

Armstrongs etterfølger mistet seieren

Det siste kollapsen er selvfølgelig Floyd Landis. Lance Armstrong valgte å legge opp etter Tour de France 2005, og da var muligheten åpen for hans gamle løytnant til at ta seieren. Landis hadde blitt en av favorittene etter at ryttere som Jan Ullrich og Ivan Basso hadde blitt tatt ut av rittet grunn av Operation Puerto.

På 16. etappe, for øvrig en etappe som danske Michael Rasmussen vant til La Toussuire, hadde Floyd Landis ledertrøya og så ut som en vinner. Men på den siste stigningen går han fullstendig i stå, og han ender med å tape over 10 minutter til dansken.

landis tdf06

Vi kjenner selvfølgelig godt historien om Landis’ gjenfødsel dagen etter, der han hentet den markante tiden tilbake, og det endte med at han vant Tour de France, inntil det et par dager etter rittet kom frem at han hadde blitt testet positiv for testosteron.

Tour de France-historien er lang, og det er ikke mange opplevelser lignende de tre ovenstående, selv om Chris Froome ble satt kraftig på prøve av Nairo Quintana på den siste fjelletappen lørdag.

Facebook kommentarer