Dopingrapport viser at UCI-topper beskyttet Armstrong

Sharing is caring!

Både Bjarne Riis og Alexandre Vinokourov har uttalt seg til stor rapport som kartlegger dopingmisbruk i sykkelsporten.

 armstrong livestrong

UCI-toppene la en beskyttende hånd om Lance Armstrong i dopingspsbeksyldningene mot ham.

Ledelsen i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har i flere tilfeller hjulpet den tidligere Tour de France-vinneren Lance Armstrong med å forsvare seg mot massive dopinganklager han fikk i sin aktive karriere.

Det fremgår av en 228 sider lang rapport som UCIs kommisjon til kartlegging av doping, CIRC, offentliggjorde natt til mandag.

Tinkoff-Saxo-manager Bjarne Riis og Astana-sportsdirektør Alexandre Vinokourov er blant de 174 navnene som CIRC-kommisjonen har snakket med i løpet av den 13 måneder lange spørringen.

Positiv særbehandling

Rapporten kommer ikke med nye dopingavsløringer, men den setter de tidligere UCI-bossene Hein Verbruggen og Pat McQuaid i et særdeles dårligt lys, fordi de ifølge rapporten i flere tilfeller har gitt Lance Armstrong positiv særbehandling i forbindelse med dopingetterforskningen mot den mangedobbelte tourvinneren.

For eksempel fikk Armstrongs advokater adgang til å endre formuleringer i den uavhengige UCI-rapporten om Armstrongs dopingmisbruk før den ble offentliggjort.

– Det har blitt identifisert adskillige tilfeller hvor UCI-lederskapet forsvarte eller beskyttet Lance Armstrong og tok beslutninger fordi de ville være til hans (Armstrongs, red.) fordel. Det gjaldt i tilfeller hvor det var sterke grunner til å mistenke ham for doping, står det i CIRC-rapporten.

Utover det nevner rapporten en lang rekke tilfeller hvor særlig Pat McQuaid har hjulpet Armstrong med å klare frisak mot de mange dopingbeskyldningene som var rettet mot amerikaneren i hans aktive karriere.

Mange har bidratt

vinoDet er velkjent at både Bjarne Riis og Alexandre Vinokourov (bilde) i deres tid som sykkelryttere var særdeles aktive brukere av doping, og den nåværende UCI-sjefen, Brian Cookson, har oppfordret dem til å fortelle hva de vet.

Det har inntil nå vært uvisst om de har villet bidra til CIRC-rapporten.

Lance Armstrong, Michael Boogerd, Chris Froome, Tyler Hamilton, Jörg Jaksche, Michael Rasmussen, Andreï Tchmil og Bobby Julich er blant de andre nåværende og tidligere rytterne som står frem.

Facebook kommentarer