Dopingrapport viser at UCI-topper beskyttet Armstrong

Sharing is caring!

Både Bjarne Riis og Alexandre Vinokourov har uttalt seg til stor rapport som kartlegger dopingmisbruk i sykkelsporten.

 armstrong livestrong

UCI-toppene la en beskyttende hånd om Lance Armstrong i dopingspsbeksyldningene mot ham.

Ledelsen i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har i flere tilfeller hjulpet den tidligere Tour de France-vinneren Lance Armstrong med å forsvare seg mot massive dopinganklager han fikk i sin aktive karriere.

Det fremgår av en 228 sider lang rapport som UCIs kommisjon til kartlegging av doping, CIRC, offentliggjorde natt til mandag.

Tinkoff-Saxo-manager Bjarne Riis og Astana-sportsdirektør Alexandre Vinokourov er blant de 174 navnene som CIRC-kommisjonen har snakket med i løpet av den 13 måneder lange spørringen.

Positiv særbehandling

Rapporten kommer ikke med nye dopingavsløringer, men den setter de tidligere UCI-bossene Hein Verbruggen og Pat McQuaid i et særdeles dårligt lys, fordi de ifølge rapporten i flere tilfeller har gitt Lance Armstrong positiv særbehandling i forbindelse med dopingetterforskningen mot den mangedobbelte tourvinneren.

For eksempel fikk Armstrongs advokater adgang til å endre formuleringer i den uavhengige UCI-rapporten om Armstrongs dopingmisbruk før den ble offentliggjort.

– Det har blitt identifisert adskillige tilfeller hvor UCI-lederskapet forsvarte eller beskyttet Lance Armstrong og tok beslutninger fordi de ville være til hans (Armstrongs, red.) fordel. Det gjaldt i tilfeller hvor det var sterke grunner til å mistenke ham for doping, står det i CIRC-rapporten.

Utover det nevner rapporten en lang rekke tilfeller hvor særlig Pat McQuaid har hjulpet Armstrong med å klare frisak mot de mange dopingbeskyldningene som var rettet mot amerikaneren i hans aktive karriere.

Mange har bidratt

vinoDet er velkjent at både Bjarne Riis og Alexandre Vinokourov (bilde) i deres tid som sykkelryttere var særdeles aktive brukere av doping, og den nåværende UCI-sjefen, Brian Cookson, har oppfordret dem til å fortelle hva de vet.

Det har inntil nå vært uvisst om de har villet bidra til CIRC-rapporten.

Lance Armstrong, Michael Boogerd, Chris Froome, Tyler Hamilton, Jörg Jaksche, Michael Rasmussen, Andreï Tchmil og Bobby Julich er blant de andre nåværende og tidligere rytterne som står frem.

Facebook Comments Box