Historiens sterkeste felt til Tour des Fjords

Sharing is caring!

Pressemelding: Edvald Boasson Hagen vant fjorårets Tour des Fjords, og 22. mai stiller han til start for å forsvare triumfen. 30-åringen får blant annet med seg den strålende opptrekkeren Reinardt Janse van Rensburg.

hagen fjords5

Sørafrikaneren var en nøkkel for den norske stjernen under fjorårets Tour de France. Der leverte han nordmannen i gode posisjoner på spurtetappe etter spurtetappe, og på Sørlandet kan vi igjen se tandemet briljere.

– Konkurransen har aldri vært tøffere, men Edvald er en klasserytter, og han er på hjemmebane. Kona er fra Grimstad, og det er vel naturlig å tro at han har lyst å vise seg godt frem foran hjemmepublikumet, sier rittsjef for Tour des Fjords, Roy Hegreberg.

Verdens beste stiller med monumentvinner

I fjor var det først på den siste etappen at Boasson Hagen knep sammenlagtledelsen, og da naturligvis også seieren. I år er det ingen tvil om at konkurransen bare blir tøffere. Flere klassikerstjerner tar turen til Tour des Fjords, deriblant Niki Terpstra. Quick-Step Floors-rytteren vant brosteinsmonumentet Flandern rundt tidligere i vår, og har også seier i Paris-Roubaix på en fyldig CV.

Verdens beste lag kommer ellers med flere ryttere som trives i klassikerne, blant annet stjerneskuddet Fabio Jakobsen, som besitter en spurt verdt å se opp for.

På Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale finner vi en annen klassikerstjerne. Sep Vanmarcke kjempet skulder ved skulder mot Terpstra i brosteinsklassikerne. Der var Vanmarcke flere ganger nær det helt store, men han måtte ta til takke med blant annet sjetteplass i Paris-Roubaix.

– Niki Terpstra er nok den mest meritterte rytteren på start, og med den kjørestyrken Quick-Step Floors har vist i år, er det naturlig at de må ta på seg litt av favorittstempelet. Team Sunweb stiller med et sterkt lag og ikke minst Team EF Education First Drapac p/b Cannondale med Sep Vanmarcke og Matti Breschel. Sky har Kristoffer Halvorsen, og en skal nok regne med at de også har lyst å kjempe om seieren, vurderer Hegreberg om noen av World Tour-lagene som inntar startstreken i Lindesnes den 22. mai.

Dansk drømmereprise?

Det er ingen tvil om at årets startfelt er det sterkeste i Tour des Fjords’ historie.
Team Sunweb har med raske og meritterte menn i Phil Bauhaus og Edward Theuns, men også dansken Søren Kragh, som i 2015 var nær å vinne Tour des Fjords sammenlagt etter seier på den fjerde etappen. Også Mitchelton-Scott kommer med klassikerspesialister til Sørlandet, både i Albasini og i Durbridge. Førstnevnte har 28 proffseirer, men venter fortsatt på årets første. Kanskje kommer den i Fjords?

 – Dette er uten tvil tidenes startfelt. Vi har ni World Tour-lag på starten, åtte prokontinentallag og fire veldig sterke kontinentallag. Det kommer til å bli en hard kamp om hvem som vinner både etapper, trøyer og sammenlagt, sier Hegreberg.

Australiernes mannskap er usedvanlig kjøresterkt, da andre navn som forbereder seg på etapperittet er de unge og talentfulle Robert Power, Lucas Hamilton og Carlos Verona, samt road captain Cameron Meyer.

Nordmann i spiss for Team Sky

Kristoffer Halvorsen har uttalt til Fædrelandsvennen at han går for en etappeseier i årets Tour des Fjords, og U23-verdensmesteren fra 2016 får rikelig med kjørestyrke i ryggen fra det britiske stjernelaget.

Blant andre norske trekkplaster er Amund Grøndahl Jansen, som er proff i Team LottoNL-Jumbo. 24-åringen har utviklet seg til en bunnsolid proff med kjørestyrke som få, i tillegg til at han kan utfordre i massespurter, hvert fall om det har vært krevende underveis, slik det fort kan bli i Tour des Fjords.

Israel Cycling Academy kommer med både Sondre Holst Enger og August Jensen. Begge kan blande seg inn i toppen på de ulike etappene i årets ritt, i kamp mot World Tour-ryttere, slik de har vist gjentatte ganger tidligere i Tour des Fjords.

En annen som tidligere har briljert i norske UCI-ritt, og som senest gjorde det med seier og andreplass i den norske åpningshelga, er Alexander Kamp fra Team Virtu. Det danske laget har også med seg andre spennende ryttere i Asbjørn Kragh og Rasmus Guldhammer, samt nordmannen Audun Brekke Fløtten.

Av prokontinentalryttere verdt å merke seg i forkant, er blant andre tiendemann fra VM-tempoen i Bergen, Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), spurterne Lobato og Grosu (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) og tidligere Tour of Norway-vinner Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij).

Norske utfordrere

De tre norske kontinentallagene kommer alle med noe av sitt ypperste for en slik løype. Joker Icopal har med deres kjøresterke spurter Herman Dahl, som var strålende i det krevende etapperittet Tour de Bretagne i månedsskiftet april/mai. Team Coop kommer med den bunnsolide kristiansanderen Krister Hagen.

Få norske kontinentalryttere matcher kjørestyrken til 29-åringen, som i sesonginnledningen vant både etappe- og endagsritt i Kroatia. Rogalandslaget planlegger også å gi svært talentfulle Erlend Blikra sjansen på Sørlandet. 21-åringen besitter en spurt som kan vise seg giftig også i Tour des Fjords.

– Nivået har aldri vært bedre, og de norske lagene har kjørt sterkt så langt i år. Jeg er helt sikker på at de vil benytte muligheten til å vise seg frem. August Jensen gjorde jo nettopp dette som Team Coop-rytter i alle de norske løpene i fjor, forklarer Hegreberg.

Uno-X Development Team stiller med feltets yngste lag. På den foreløpige startlisten virker Anders Skaarseth å være mannen de vil ha størst forhåpninger til. Lillehamringen er ofte å se topp ti, takket være sine fartsressurser kombinert med at han går godt i bakker og småkupert terreng.

Tour des Fjords triller i gang 22. mai i Lindesnes. Etter målganger i Grimstad og i Kristiansand, avsluttes rittet i Egersund 24. mai. Totalt er det ni World Tour-lag som stiller til start i Lindesnes, åtte prokontinentallag og fire kontinentallag, deriblant de tre nevnte norske lagene.

Facebook kommentarer