Endelig satt den!

Sharing is caring!

 Alexander Kristoff var sterkest på 12. etappe av Tour de France. Team Katusha-rytteren vant foran slovaken Peter Sagan (Cannondale), mens Arnaud Demare (FDJ) ble nummer tre.

kristoff seier 17072014Ingen var i nærheten av å ta fra Kristoff en etterlengtet Tour-seier. Han rullet over målstreken i Saint-Étienne godt over et halvhjul foran Sagan.

Den norske Katjusja-rytteren hadde tydelig lagt bak seg magetrøbbelet som preget ham på flere etapper tidligere i uken.

– Det er en deilig følelse. Jeg har vært veldig nær å vinne tidligere, så det er stort endelig å klare det. Jeg kan nesten ikke tro det. Jeg trodde på seier da jeg så at ingen var i nærheten av meg da det gjensto 50 meter, sa Kristoff til TV 2.

Dermed tok Alexander Kristoff sin første etappeseier i Tour De France etter to andreplasser hittil i Touren.

Samtidig ble han Norges femte etappevinner i Touren, samt at det var den 15. norske etappeseieren i det franske etapperittet etter at Edvald Boasson Hagen tok den 14. seieren i 2011.

Mannen i den grønne poengtrøya, Peter Sagan ble nummer to.

Kristoff fikk solid hjelp fra Katusha til å finne en perfekt posisjon på oppløpet. Spurtrivalen André Greipel veltet 3,3 kilometer fra mål og var ikke med da spurten gikk.

Italieneren Vincenzo Nibali leder fortsatt sammenlagt. Astana-rytteren er 2,23 minutter foran australieren Richie Porte.

Som tidligere etapper

Etappen, som ble kjørt over 185,5 kilometer fra Bourg-en-Bresse til Saint-Etienne så ut til å ligne mange av de foregående i årets Tour.

Et utbrudd kom tidlig av sted, denne gang med fem ryttere. De opparbeidet seg en ledelse på adskillige minutter inntil hovedfeltet begynte å barbere inn på ledelsen.

Underveis var det dramatikk i bruddet ettersom nederlenderen Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) og spanjolen David de la Cruz (Netapp) kolliderte og gikk i asfalten.

Sistnevnte kom så alvorlig til skade at han ikke kunne fortsette.

Greipel sint på Chavanel

Utbruddet ble senere splittet opp, og de siste utbryterne ble hentet fem kilometer fra mål.

En velt på de siste kilometerne hindret blant andre Lotto-Belisol-spurteren Andre Greipel i å delta i kampen om seieren.

Tyskeren var etterpå sint på franskmannen Sylvain Chavanel (IAM), som også veltet.

– Det far din feil, lød det lett forståelig fra Andre Greipel, da de to etter velten kjørte videre mod målstreken, langt etter de fremste.

Hard fredag

Det endte med en massespurt der Alexander Kristoff altså var raskest.

Fredag venter den hittil hardeste utfordringen i årets Tour de France.

Rytterne kjører inn i Alpene, og 13. etappe blir avsluttet med stigningen til Chamrousse som er utenfor kategori.

 

Les også Drømt om etappeseier siden barndommen

 

Facebook kommentarer