– Sovemedisin har blitt et problem i sykkelfeltet

Sharing is caring!

Katusha-lege Massimo Besnati forteller at flere ryttere ødelegger seg selv med sovemedisin.

Forrige helg avslørte den italienske sykkelrytteren Luca Paolini (Katusha) at han hadde endt med å ta kokain like før Tour de France på grunn av et massivt og ødeleggende forbruk av sovepiller.

Nå forteller Katusha-legen Massimo Besnati at Paolini langt fra er den eneste som tar sovepiller for å klare seg gjennom de største sykkelrittene.

– Jeg ville lyve hvis jeg sa at doping var utryddet, og nå har bruken av sovemedisin blitt større og mer utbredt, sier Massimo Besnati til sportsavisen Gazzetta dello Sport.

– Sovemedisinen påvirker personen mer enn rytteren. Det bli enda verre hvis man bruker det i kombinasjon med alkohol. Da har den en eksplosiv effekt. Det er forferdelig, sier laglegen.

Sovemedisin er ifølge Besnati blitt populært etterhvert som andre preparater har kommet på dopinglisten.

– Rytterne tar det på grunn av stress, på grunn av den økte trettheten i forbindelse med etapperitt.

– Nå som det ikke lenger er farmasøytiske produkter man kan bruke for å komme seg, så kjemper de ryttere som ikke ønsker å innta naturlige urter med å bli friske.

– Når du blir for sliten og trett så har du problemer med å sove. Bare se på den siste uka (i de store etapperittene, red.), der rytterne kun er skinn og bein, sier Katusha-legen.

Som en hund som jakter sin egen hale

I intervjuet Gazzetta dello Sport forteller Massimo Besnati at han var klar over Luca Paolinis store forbruk av sovepiller. Han sluttet med å utskrive medisin til ham og advarte folk tett på rytteren. Allikevel fikk Paolini fatt i pillene.

Sykkellegen forklarer at sovepillene er avhengighetsskapende. Man må ha flere og flere, og får man det ikke, så gir det abstinenser.

Luca Paolini brukte kaffe til å skjule sitt overdrevne forbruk av sovemedisin.

– Han tok med en liten kaffemaskin med til rittene og drakk fem-seks kopper før han kom ned til frokost. Det gav 180 til 200 milligram koffein. Det var hva det krevede at bekjempe sovemedisinen.

– Men derfra må du øke doseringen. Så det blir som en hund som jakter sin egen hale, sier Massimo Besnati.

Facebook kommentarer