Spansk veteran tok 16. etappe etter flott kjøring

Sharing is caring!

Ruben Plaza fra Lampre er den siste i rekken av ryttere som snyter Peter Sagan for en etappeseier i Touren.

ruben tdf15

Den 35-årige Lampre-rytteren Ruben Plaza stakk av fra en stor utbrytergruppe og kjørte alene til mål i Gap på 16. etappe av Tour de France. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) måtte igjen nøye med en andreplass, men han fikk samlet poeng til den grønne poengtrøya.

Plaza var den sterkeste på den siste av de to stigningene blant en stor utbrytergruppe som blant annet besto av Edvald Boasson Hagen. Her bygget han seg opp et forsprang som han kunne holde i utforkjøringen til målet i Gap.

Boasson Hagen måtte slippe da Plaza vant

Det var Sagan, som med aggressiv kjøring på etappens innledning fikk skapt utbruddet som endte med å holde feltet på avstand. Det var fjerde dag på rad at han var på eventyr.

Slovaken var på jakt etter poeng til den grønne trøya, og han fikk 29 mann med på slep. Det var i overkant, mente Sagan, som med et nytt angrep rykket seg fri sammen med knapt halvparten av bruddet.

Senere ble de to gruppene, minus seks frafalne lykkejegere, samlet til en gruppe på 23 mann som med 50 kilometer fra mål hadde et forsprang på et kvarter.

Adam Hansen (Lotto Soudal) og Marco Haller (Katusha) tok sjansen 45 kilometer fra mål, og de øvrige utbryterne lot dem slippe av sted.

Frem mot etappens andre kategori 2-stigning, Col de Manse, fikk Hansen og Haller et forsprang på et minutt, men det ble raskt spist opp da det begynte å gå oppover der resten av utbruddet også ble hentet.

Like etter samlingen gikk Ruben Plaza (Lampre) solo, mens Sagan og co. forsøkte å holde en løpesnor i ham før den avsluttende nedoverbakken på 12 kilometer til målbyen Gap.

Men Plazas forsprang på toppen var over et minutt, og det kunne ikke forfølgerne hente. Den spanske veteran kjørte alene over målstreken i Gap og vant sin første Tour de France-etappe i karrieren.

Han var rundt et halvt minutt foran Peter Sagan som ble nummer to, mens der var omkring et kvarter ned til hovedfeltet med favorittene.

I det desimerte hovedfeltet forsøkte både Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Alejandro Valverde (Movistar) og Vincenzo Nibali (Astana) at rykke fra ledende Chris Froome (Sky) på den siste stigningen og nedoverbakken fra Col de Manse til mål, men kun Nibali vant litt sekunder.

Bakken bød på stor dramatikk da Froomes lagkamerat, Geraint Thomas, veltet i en sving og endte ferden nede i en skrent der han på veien slo hodet mot en stople.

Ergerlig Thomas havnet i grøfta

gerraint velt tdf15

Det så dramatisk ut, men Thomas kom seg på sykkelen igjen og kom i mål bare et halvt minutts tid efter favorittgruppa.

Chris Froome holdt uten større problemer fast i den gule trøya, men han mistet tidlig en hjelperytter da en svakt kjørende Peter Kennaugh måtte sette seg i servicebilen.

Også vinneren av 13. etappe, Greg Van Avermaet, er ute av Tour de France, men det skyldes mer lykkelige omstendigheter. Han reiste hjem til sin fødende kone like før starten på mandagens etappe.

Facebook kommentarer