Vingegaard knuste alle på kongeetappen og tok den gule trøya

Sharing is caring!

For første gang på 15 år er det en danske i den gule ledertrøya i Tour de France.

Jonas Vingegaard knuste alle favorittene på 11. etappe av Tour de France og tok den gule ledertrøya fra Tadej Pogacar.

På etappens siste fjell, Col du Granon, angrep Vingegaard fire kilometer fra mål, og det gikk ikke lang tid før den danske klatreren hadde skapt ei luke på et minutt til Pogacar, som før etappen var 39 sekunder foran dansken.

Luka ble bare større og større, og Vingegaard kunne kjøre alene over målstreken.

Pogacar kom i mål 2 minutter og 52 sekunder etter dansken, noe som betyr at Vingegaad har mer enn to minutter ned til den regjerende Tour de France-vinneren.

Det var en rørt Jonas Vingegaard som krysset målstreken som dagens helt store vinner og den nye sammenlagtlederen.

– Jeg kan ikke forstå det. Det er virkelig fantastisk. Det er vanskelig for meg å sette ord på. Det er dette jeg har drømt om. En etappeseier og den gule trøya. Det er fantastisk, sa Jonas Vingegaard.

Dagens seier kom i hus med stor hjelp fra danskens lagkamerater hos Jumbo-Visma, som allerede med 60 kilometer og to brutale stigninger til mål begynte å angripe Tadej Pogacar på skift, og dermed sætte press på hans forsvar av den gule trøya.

Allerede på etappens andre stigning, Col du Telegraphe, gikk laget til angrep på den gule trøya.

Flere ganger lykkes det å isolere Pogacar fra hans lagkamerater, men sloveneren holdt gang på gang stand da Vingegaard eller danskens lagkamerat Primoz Roglic angrep.

Pogacar hadde fortsatt så mye overskudd at han selv forsøkte å sette av konkurrentene.

Etter tredje stigning, Col du Galibier, falt det mer ro på rittet, og plutselig var det Vingegaard som som var isolert på Col du Granon mens Pogacar hadde en hjelper igjen.

Det stoppet ikke den danske klatreren. 4,5 kilometer fra mål satte han inn angrepet, og denne gangen kunne Pogacar ikke svare. Vingegaard kom lett unna og avstanden økte kraftig mens han hentet de resterende rytterne fra det tidlige utbruddet.

Til slutt kunne dansken kjøre alene over målstreken til karrierens største triumf.

– Vi hadde en plan fra starten av etappen. Vi ville lage en hard etappe. Vi mente at det var til min fordel. Jeg tok i dag en masse tid, men jeg kunne aldri ha gjort det uten mine lagkamerater. Jeg skylder dem en stor takk, sa Jonas Vingegaard.

Dette er den 23. etappeseieren til Danmark i Tour de France, og Vingegaard er den 14. dansken til å vinne en etappe i verdens mest prestisjefylte sykkelritt.
Tirsdag vant landsmannen Magnus Cort etappen.

Ikke siden 2007 har en danske vært i den gule ledertrøya. Da var det Michael Rasmussen, som endte med å bli trukket fra rittet av laget sitt Rabobank mens han kjørte i gult (Rabobank er forløperen til Jumbo Visma). Senere innrømmet Michael Rasmussen at han hadde vært dopet under Touren.

Facebook kommentarer