Pogacar vant årets lengste etappe og er ny mann i gult

Sharing is caring!

Sjette etappe av årets Tour de France var rittets lengste og ble vunnet av sloveneren Tadej Pogacar.

Fjorårsvinner av Tour de France, Tadej Pogacar fra UAE Emirates, er ny mann i gult etter at han slo samtlige konkurrenter i den avsluttende spurten på sjette etappe.

Det betyr at Pogacar overtar sammenlagtledelsen.

På årets lengste Tour-etappe skulle man ikke vente lenge før det skjedde noe.

Det kom flere bruddforsøk, blant annet danske Magnus Cort, som har vært i brudd på nesten alle etappene.

I stedet ble det danske Jakob Fuglsang, Wout van Aert i den gule trøya og det 21-årige stortalentet Quinn Siomons som kom av sted. Først etter 80 av dagens 219 kilometer begynte feltet å trekke til seg snoren.

Jakob Fuglsang falt tilbake til feltet med rundt 65 kilometer til mål før de siste to kategoriserte stigningene. Simmons og van Aert holdt et forsprang på godt og vel to kilometer, mens feltet ikke helt kunne bestemte seg for når tempoet for alvor skulle skrus opp for å hente de to rømlingene.

Wout van Aert i den gule ledertrøya lå an til å øke ledelsen i sammendraget, men spørsmålet var om de to utbryterne kunne holde kadensen helt til mål på den monsterlange etappen.

I feltet holdt Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Tadej Pogacar og de andre sammenlagtfavorittene seg forholdsvis rolige. Det var nærmere en oppgave for deres hjelperyttere å holde god ro og orden etter gårsdagens punkteringer, velt og tidstap på brosteinene.

Som kilometerne skred frem, ble forspranget mindre for van Aert og Simmons. Ved merket for 30 kilometer var de bare et minutt foran feltet, og derfor akselererte belgieren i gult og kjørte solo i front.

Han satte kurs mot målstreken og en finale med to stigninger. Den siste på 800 meter bare seks kilometer fra mål.

Mens den gule trøya var alene i front, satte feltet tempoet voldsomt opp. Etter den nest siste stigningen ved 11-kilometermærket ble van Aert slukt av feltet.

På den siste stigningen startet den franske klatreren Alexis Vuillermoz festen, som etterfølgende fikk Tadej Pogacar til å by de andre sammenlagtfavorittene opp til dans.

Vuillermoz fortsatte solorittet mot mål – med Pogacar, Vingegaard, Roglic og de andre favoritter i hælene.

Med 1,5 kilometer til mål ble franskmannen innhentet. Nå skulle det avgjøres av favorittene.

I finalen var det ikke noen som kunne hamle opp med Tadej Pogacar, som kunne strekke armene i været i gult.

Det var rivalen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) som innledet spurten, men Pogacar kjørte lett forbi landsmannen og kom først over målstreken.

Michael Matthews fra Team BikeExchange-Jayco kom på andreplassen, mens David Gaudu fra Groupama-FDJ tok tredjeplassen.

Andreas Leknessund ble beste norske på 45. plass. I ungdomskonkurransen er han nummer fem, en konkurranse som også ledes av Pogacar.

Facebook kommentarer