Cavendish satte ny rekord på de eldres dag

Sharing is caring!

I dag var det de eldres dag i Tour de France.  Briten Mark Cavendish vant den femte etappen av Tour de France og er nå alene i teten med flest etappeseire i Tour de France. Alexander Kristoff ble nummer tre.

35 ganger har veteranen Cavendish (Astana) nå krysset målstreken først på en Tour de France-etappe. Det har ikke noen gjort før 39-åringen.

Det gjør ham nå til rytteren med flest etappeseire noensinne i Tour de France. Før delte han rekorden med legenden Eddy Merckx.

I spurten traff danske Mads Pedersen styret til lagkameratene da de kjørte fremover på den siste kilometeren. Og da dansken selv prøvde å komme dit på slutten, falt han inn i sperringene og deretter i asfalten.

Alexander Kristofff, som tidligere på etappen hadde veltet, kjørte inn til tredjeplassen i den kaotiske spurten.

Tadej Pogacar (UAE Emirates) leder fortsatt Tour de France med Jonas Vingegaard (Visma) på tredjeplassen.

Etappen startet med absolutt stillstand. Med andre ord en stillstand i amatørrulletempo. Det var ikke før 150 av de 177 kilometerne til mål at beina fikk litt fart.

Nesten motvillig kjørte Clément Russo (FDJ) alene av gårde, og en håndfull kilometer senere fulgte Matteo Vercher (TotalEnergies) etter ham.

Med 117 kilometer til mål hadde de to fire og et halvt minutt ned i feltet, som tok det helt rolig.

Først ned mot dagens poengspurt med ca 55 km til mål fikk pelotonen fart, og etter det var de to TV-utbryterne mindre enn ett minutt unna.

I poengspurten var Mads Pedersen raskest i feltet og kom dermed på poeng med Biniam Girmay (Intermarché), som var nærmest i grønt.

Massesprurten var en rotete sak der et lag aldri helt klarte å få kontroll og en god ledelse. Til slutt var det Lidl-Trek som timet det best, men Mads Pedersen hadde mistet hjulet på sine to lagkamerater.

I stedet skjøt Cavendish fremover og holdt favoritten Jasper Philipsen bak seg på streken i Saint Vulbas.

Det var spurtveteranens 165.seier. Hans første etappeseier i Tour de France kom tilbake i 2008.