Tour de France – sett fra Kleiva og Skien, 5. etappe

Sharing is caring!

Vi er på den 5. dagen! Ikke akkurat i Bibelhistorien, men i TdF 2024. Sett fra Skien, en fantastisk reise til nå . Såpass at den – kan- … muligens.. toppes, ved etappeseier.

Av JON RANGFRED HANSSEN

Kleiva, Skien og / eller Jonas da, kjører for norske UnoX. Som lag har de ikke imponert, men vår mann har gjort resultater vi ikke hadde lov til å drømme om – før start. Nå er det 7 dager i trøya, dvs ikke akkurat «trøya», men 4 dager i bakketrøya, og 3 i poengtrøya. Så i trøyene, der altså.

Vanligvis har det å sitte med flere trøyer samtidig, vært forbeholdt sammenlagtleder, og det kan heller  ikke betegnes som «vanlig». Ergo er prestasjonen til Jonas så langt i TdF i særklasse!

Sammenlagtleder Pogacar … Poganator , eller nå Tournator er best. Punktum.

Jeg bøyer meg, i både bukse og trøye (hatten er jo forbeholdt Heidi Weng) .

Gårsdagens etappe var den første som skulle skille menn fra boys. Og – det gjorde den.
Sammenlagtleder Pogacar … Poganator , eller nå Tournator er best. Punktum.

Vi var vitne til en sinnssyk oppvisning fra Tadej i går. Han sliter og river i sin erkerival Vingegaard,

JV må slippe noen meters luke. Over toppen skal det avgjøres, tror alle. Men Jonas V ( de Jonas`ène de Jonas`ene) nekter å la Poga få mer enn 10 sek.. Begge er ekstremt gode utforkjørere, og hadde ( i en annen vektklasse) vært seriøse utfordrere for Aamodt Kilde, om de hadde fått seg et par ski. Når det blir litt mindre teknisk, drar Poga fordelen av litt flere kg, og litt flere watt.

Han siger i fra. På mange måter kan det se ut som TdF er avgjort. Når vi i tillegg vet at Poga har forberedt seg med å «leke» seg til seier i Giro`n, mens Vingegaard var opptatt med å gro ribbein og lunger, må det vel sies at førstnevntes forberedelser gir «-nator» en stor fordel.

I tillegg har Poga det absolutt beste laget .

På mange måter kan det se ut som TdF er avgjort.

Akkurat som Bardet fikk sin gjesteopptreden raskt terminert, led Carapaz samme skjebne i går . Han hadde forøvrig heller ingen optimal oppladning til TdF, og er helt klart ute av contention om den gule.

Hva så med våre ?

Tja. Jonas må igjen klare seg aleine for å forsvare poengtrøya, og gjør det med glans. UnoX synes
som om de sier: » Couldn’t care less». Neivel, da får Jonas fortsette som han har gjort , fix it on his own.

Merkelig prioritering, …spør du meg ! ( Men det er det ingen ..ihvertfall ikke i UnoX som gjør .. 🤫 )

Resten av laget ? Status Quo, er mitt svar på det. Vi har sett veldig lite av laget på de første fire etappene, dvs vi og UnoX fikk det som «vi ville» med både Tobias og Eiking i bruddet i går. Nå fikk bruddet aldri det helt store forspranget ( 2-3 min) , men resultatlista forteller at Eiking er vår beste mann i mål … nesten 8 min. ( + de 2-3) etter Poga i mål.

Merkelig prioritering, …spør du meg ! ( Men det er det ingen ..ihvertfall ikke i UnoX som gjør ..

Tobias er 11-12 min. ( + de 2-3) etter. Kulset er et «kvat`ll » etter.

Så da ligger det, så langt – omtrent der. Et kvarter etter Poga. Mulighetene for en etappeseier i fjellene ser vel ut til å blinke ( ikke så mye, forresten) veldig langt der framme.

Ting kan allikevel forandre seg, det er lenge igjen- og kanskje …maybe…maybe, finner en av de beina etter hvert.

Cort har vist at – forberedelsene dessverre kommer til ..kort.

Bare så jeg er H E L T tydelig på det, jeg skulle g j e r n e sett at en av de fire fant fram til sine beste takter, og da skullealt kunne være mulig. La oss alle …håpe !

Cort har vist at – forberedelsene dessverre kommer til ..kort.

I dag er det en ny spurtetappe. Heller ikke den halvparten av UnoX teamet har vist seg fra sin beste side. Alex eller Søren,  eller begge skulle normalt slåss om topp ti, og i dag byr deg seg en ny mulighet.

Før den 3. etappen ga jeg Alex en fair sjanse . Han var til og med på TourM mitt ! Vi fikk aldri sett hva han eller Søren hadde å fare med, og jeg håper at de i dag kan få til noe.

Men, de(t) er et par store men(n). Søren har vært i bakken, og hadde en tung dag i går. Om han er på plass for å yte maksimalt i dag , får vi svaret på i ettermiddag.

Et helt annet spørsmål er hvorvidt Jonas skal være en del av opptrekkstoget. Det er stor risiko ved å fighte inn på siste 5km, og -om- han skulle gjøre det – er min personlige oppfatning at da burde han heller fått muligheten til å hente poeng sjæl ! ( Både på mandag og i dag) Sånn er det ingen i UnoX som tenker, så da får vi bare vente i spenning på siste km i dag.

Det er veldig mange som har «kjøpt» billett til forestillingen på siste 3km, og hvis UnoX får inn en mann på topp 3 vil jeg bli behagelig overrasket.

Cavendish har truet seg gjennom en masse kilometer for å fullføre livsoppdraget sitt . 35 etappeseire . Det brenner vel lys med opptil flere farger – for at det skal kunne lykkes, men det vil nok være et ganske desperat Astana inn på oppløpet i dag.

Hvis UnoX får inn en mann på topp 3 vil jeg bli behagelig overrasket.

De er «all in» for mission Cavendish(en). Interessant, er kanskje den beste betegnelsen.
Lidl er også «all in» . For Mads Pedersen, for etappeseire og for grønn trøye.
Girmay har fått selvtilliten, og kommer inn på oppløpet som Flytoget i dag. Gaviria har sett at det er mulig.

Jacobsen og Groenewegen skal kanskje endelig få gjort opp sitt mellomværende?

Tja, så da tar kanskje Bauhaus eller De Lie …heila driden. Det kommer til å bli et vanvittig battle !
( egentlig glad jeg ikke er der ..i dag ) Philipsen vil nemlig også vise hvorfor han var best i fjor.

Men, hva så med » våre» sjanser ? Våre «disposisjoner» ? Jeg har tydelig gitt uttrykk for at det ikke er optimalt med Jonas som «sjef» for opptrekkstoget.

To ting ;

1. det er stor risiko for å gå ned …og en viss mulighet for at han blir …der nede. Altså skadet.

2. Skulle / skal han risikere burde det vært på regningen for poengtrøya. Det er min vurdering. Siden hele UnoX er uenig, er det muligens legalt for leserne å være uenig også 😌.

Hvordan kan Uno X gi Alex , alternativt Søren`s beste mulighet ?

Ellers er min vurdering at UnoX veldig ofte bruker opp kruttet for tidlig.

Helt ærlig – min vurdering er at beste shot på en etappeseier, vil være Søren ( en frisk/ opplagt/ uskadet/ i max form Søren) på en lang en . Gå på et litt vanskelig teknisk punkt hvis- og når det finnes . Det kan være 2km, 1200 eller til og med 800 meter igjen.

Poenget må være at det skjer på et sted hvor det faktisk er mulig å åpne en luke. Og det er selvfølgelig ikke der det går rett fram i 70 km/t.

Ellers er min vurdering at UnoX veldig ofte bruker opp kruttet for tidlig. De har ikke ressurser til å sette seg i front på 10 km igjen. Det er waste.

Ikke på 5 km heller. Kanskje heller ikke på 3 km. Hvis vi gjør et lite «unntak» fra mine vurderinger lenger opp på sida, og sier at Jonas er med, bør innsatsen komme , ja faktisk …bakfra .. med 2 km- 1500 m igjen. Jonas har vært sterk nok til å holde tet i mer enn 6-7-800 meter , så overtar
Søren med 6-700 igjen , etter det må Alex trå- kle de siste 300 sjøl . Gå på rette hjul..ene, …og finne åpningen på 150-100 igjen .

Da ..kan …det være mulig.

Sånn det ser ut akkurat nå, må Alex «leke» Sagan, og finne det beste hjulet sjøl! Mitt tips er gå i hjulet på Gaviria – han pleier nesten alltid å gå litt –for tidlig. NB ! pass på at Philipsen ikke sitter i …ditt bakhjul …

Og God Tour !