Hattrick til Biniam Girmay

Sharing is caring!

I massespurten i målbyen Villeneuve-sur-Lot var Biniam Girmay raskeste mann. Intermache-rytteren vant foran blant andre Wout van Aert.

Det er eritreerens tredje etappeseier i årets Tour de France.

Før massesprinten var Primoz Roglic, rittets fjerde på resultatlista, involvert i en krasj som kostet sloveneren et stort tidstap.

Danske Michael Mørkøv startet på grunn av koronasmitte. Dansken ble dermed den niende rytteren som trakk seg fra årets Tour de France.

Underveis på etappen måtte også Fabio Jakobsen og Pello Bilbao trekke ut pluggen på grunn av tretthet og sykdom.

På den overveiende flate etappen, som inneholdt tre kategori 4-stigninger, la fire ryttere ut i håp om å ødelegge spurtlagenes planer om en massesprunt. Valentin Madouas og Quentin Pacher fra Groupama-FDJ-laget, etappevinneren fra søndag, Anthony Turgisog Jonas Abrahamsen i polka dot utgjorde utbrytergruppa.

Nordmannen klarte å kjøre seg inn til ytterligere tre poeng i fjellkonkurransen og gikk dermed opp til siden for Tadej Pogacar i kampen om polkaprikkene. Begge rytterne har nå 36 poeng, men Tadej Pogacar fortsetter å toppe konkurransen etter å ha besteget det tøffeste fjellet så langt, Galibier på fjerde etappe.

Til tross for høyt tempo var etappen en relativt rolig runde for sammenlagtrytterne etter gårsdagens håndbak mellom Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard.

Da etappen gikk inn i sin mer avgjørende fase, tok Alpecin-Deceuninck og Movistar, som begge hadde et stort ønske om en massespurt, fronten og holdt utbryterne under kontroll.

Med rundt 40 kilometer til mål var utbryterne slukt av feltet, og det ble ingen nye forsøk.

Det ble imidlertid dramatikk med 12 kilometer igjen, da Astana-rytter Aleksej Lutsenko overså en midtrabatt, noe som kostet en tur på asfalten. Rittets nummer fire, Primoz Roglic, gikk også ned.

Han ble raskt omringet av flere lagkamerater som prøvde å bidra til å redusere slovenerens tidstap til konkurranse. Men et tap av tid var uunngåelig.

I front krysset Biniam Girmay streken som den første etter en glimrende sluttspurt.

Alexander Kristoff åpnet spurten 150 meter fra mål, men endte på åttende plass.

Etterpå innrømmet han at han ikke var raskere.

Han viste for hele verden at han ikke lenger er i stand til å vinne en etappe i Touren.  Særlig når man ser hvordan Philipsen og Cavendish sykler mens Alex trår alt han kan. Da innser man at løpet er kjørt.

 

 

Resultater