Tour de France – sett fra KLEIVA og SKIEN, episode 12

Sharing is caring!

Vi er over halvveis i årets TdF, er det dagens episode som blir sannhetens time?

Av JON RANGFRED HANSSEN

Det skal vel innrømmes at vi her på Kleiva i hjertet av Skien sentrum, kan ha litt smale briller. Hva det skyldes, er vi litt usikre på – men det kan ha med vår store bysønn å gjøre. Henrik Ibsen var også en “jålebukk”, og brillene var datidens høyeste mote. Smale – ovale.

Så hvis noen ønsker å beskylde oss for trangsynhet eller et subjektivt ( smalT) syn på TdF, håper vi å kunne gjemme oss bak vårt nyetablerte alibi.

Henrik Ibsen var også en “jålebukk”, og brillene var datidens høyeste mote. Smale – ovale.

Rett på sak: i går var det en ny etappe hvor UnoX skulle utnytte mulighetene, og snuse på en etappeseier. Fasiten ble at laget ikke engang fikk ferten av en etappeseier.

Mye skyldes selvfølgelig at sammenlagtlagene, og først og fremst UAE inntok sheriffrollen, og sørget for at ingen utbrudd ble gitt særlig store muligheter for å lykkes.

Poga ville nok helst hatt etappeseieren sjøl, men ble nedkjempet av en liten ivrig danske.Forøvrig samme mann som har vunnet dette rittet to år på rad.

Poga overvurderte sine krefter, og måtte bite i gresset for Vingegaard i spurten om seieren. En uventet utvikling- som viste at selv – Kongen- kan ha sine svakheter. Ellers er det bare å fastslå at etappen ble en fight mellom de fire store, slik vi “annonserte” i går formiddag. Etappen viste også at TdF 2024 – heldigvis- ikke er avgjort.

Poga overvurderte sine krefter, og måtte bite i gresset for Vingegaard i spurten om seieren. En uventet utvikling- som viste at selv – Kongen- kan ha sine svakheter

Det er halvannen uke igjen, med mange tøffe etapper – og vi kan glede oss til mange spennende oppgjør, ikke minst i helga. Hverken Vingegaard, Remco eller Roglic har tenkt å “gi “sammenlagtseieren til Poga. I går viste han at han…ikke er uovervinnelig.

UnoX hadde igjen – det være lov å si – en bedrøvelig etappe. Eiking som skulle være siste trinn på raketten, kom i mål som nr.22 – 7 min etter Vingeaard. Objektivt sett helt ok, men sett fra …….Kleiva, blir det hverken fugl eller fisk. Selvfølgelig er det lov å håpe at Eiking en dag havner i et brudd uten de beste klatrerne – som går helt inn. Men hvor realistisk er det? Jeg lurer på om ikke vinnerloddet hans ble trukket – og brukt – i 2021 utgaven av La Vuelta.

UnoX hadde igjen – det være lov å si – en bedrøvelig etappe.

Da står vi igjen med en positiv opplevelse fra i går. Det var – sett fra Kleiva, Jonas sin fantastiske innsats ved å trekke Eiking opp i front av tetgruppa, ved inngangen til den avgjørende stigningen. Da var det kanskje ikke mer enn 30 – 40 ryttere igjen i tetgruppa. UAE hadde begynt å stramme grepet, og farten ble skrudd kraftig opp. Da hentet Jonas en litt dinglende Eiking fra en utsatt posisjon helt sist i gruppa- fram til teten. Det ble kanskje litt for mye for Eiking, for etterhvert måtte også han slippe gruppa, men da var det ikke flere enn 20 ryttere igjen- og på den måten sikret han seg altså en 22. plass.

Og viste – at han med optimal tur, kan være en topp 30 kandidat sammenlagt. Utfordringen er bare den at UnoX har et uttalt mål om etappeseier. Det blir høyst sannsynlig – ikke – Eiking som leverer den.

Nå har også World- Tour lagene uttalt at de er forundret over at Wild card lagene ( deriblant UnoX -ikke -går etter alle muligheter). Dagen etter hviledagen ble en søvnig forestilling, og spurten ble heller ikke noen suksess for UnoX.

Hvorfor prøver dere ikke, er gjennomgangsmelodien fra andre sportsdirektører nå ?
Gabriel Rasch har svaret klart på det, og sier at laget hans har en spurter som laget kjører for. Ok, det er selvfølgelig hans oppgave å disponere ressursene sine. Spørsmålet blir bare om laget da også må justere ambisjonene sine.

Hvorfor prøver dere ikke, er gjennomgangsmelodien fra andre sportsdirektører nå ? Gabriel Rasch har svaret klart på det,

I dag er det en ny erklært spurtetappe, og med sterke spurtlag som Alpecin og Intermarche spørs det om utfallet ikke blir – nettopp- en samlet spurt.

Spurten passer forøvrig midt i pling .. for Girmay, – og skulle da også passe midt i smørøyet for Kristoff. Slak motbakke på siste km gir også kraftspurterne en mulighet.

La oss da gå til overskriften; Sannhetens time! Skal vi være så ærlige å si at i dag er det muligheten for å vise at UnoX kan vinne en samlet spurt med Alex?

Jeg har veldig lyst til å gi de en sjanse, men samtidig sier fakta at den seieren kan sitte veldig langt inne. Lå oss alle …. håpe ! (er en tese jeg har brukt her tidligere- la oss …håpe at den ikke er brukt opp)

Dermed blir oppsummeringen, igjen – at beholdningen for UnoX er en massiv prestasjon av Jonas-, og en 3.plass for Kristoff (med god hjelp bl.a. fra Jonas)

Jonas er, naturlig nok et stort samtaleemne i alle lag. Nå har det også kommet ut at Jonas har mindre betalt for sine enorme sportslige prestasjoner, enn hva Klæboe har for å gå med en “UnoX cap”.

Alle storlagene har fått med seg hvem Jonas Abrahamsen er, og enda viktigere – hva han kan gjøre på sykkelen. Når det nå har lekket ut at han er avlønnet med peanøtter sammenlignet med f.eks. Kristoff er pågangen fra både Visma, Lidl og UAE stor.

Alle storlagene har fått med seg hvem Jonas Abrahamsen er.

Alle lagene er villige til å kjøpe Jonas ut av kontrakten med UnoX, og samtidig gi ham den lønnen han fortjener.

Vi – sitter i mellomtida- og gleder oss forventningsfullt til nye etapper med Jonas i hovedrollen!


Jon Rangfred Hanssen (født 19. juni 1956) er en tidligere norsk sykkelrytter. Han ble nordisk mester i 1978, norsk mester i 1980 og snytt for klar VM-plass i 1979.  Etter sykkelkarrieren har han blant annet vært trener og rådgiver for blant annet Valen-søstrene og Jonas Abrahamsen.