Vingegaard tok storfjelltriumf rett foran Pogacar

Sharing is caring!

Jonas Vingegaard vant onsdag den 11. etappen av Tour de France etter en direkte spurttduell med rivalen Tadej Pogacar.

For selv om rivalen Tadej Pogacar syklet et aggressivt sykkelritt og på et tidspunkt hadde en ledelse på over et halvminutt ned til Vingegaard og de andre sammenlafrfavorittene, fant den to ganger danske Tour-vinneren en god rytme og spiste seg tilbake til mannen i den gule trøya.

De to Tour de France-aktige kjærlighetsfuglene syklet sammen til mål, der Vingegaard var sterkest i spurten og vant den 11. etappen rett foran sloveneren. Det var hans fjerde etappeseier i Tour de France i karrieren.

Vingegaard og Pogacar vant tid på de andre konkurrentene, som ikke klarte å henge med i den fartsfylte finalen.

Tadej Pogacar er fortsatt nummer én på resultatlista med ett minutt og 14 sekunder ned på Jonas Vingegaard på tredjeplass. Dansken plukket imidlertid opp mange sekunder på Remco Evenepoel på andreplass. Vingegaard er nå bare åtte sekunder bak belgieren.

Da starten gikk, var det også tydelig at mange ryttere hadde planer om å gå i utbrudd. Likevel tok det rundt 60 kilometer før dagens utbrudd ble dannet og fikk lov til å kjøre av gårde.

Det viste seg imidlertid raskt at det ikke kom til å bli en dag for utbryterne, som ble holdt i et svært kort bånd av de store lagene i feltet.

Spesielt da feltet nærmet seg dagens eksplosive finale, begynte Tadej Pogacars UAE Team Emirates-lag å skru opp tempoet. Og så var utbryteren dødsdømt, og det samme var de aller fleste rytterne som prøvde å sitte med sammenlagtfavorittene i feltet.

Intens fjellfinale

Med rundt 40 kilometer igjen var mesteparten av den opprinnelige utbryteren hentet, og med 30 kilometer igjen ble den mest sta lykkeridderen hentet. Og da var det duket for en klassifiseringskamp. Og en kamp, det var det.

På dagens tredje siste stigning, kategori 1-stigningen Pas de Peyrol, satte sloveneren i gang et snikangrep, og mannen i den gule trøya fikk umiddelbart gapet ned til Jonas Vingegaard og Primoz Roglic, som på dette tidspunktet var de eneste som klarte å holde følge.

Selv om Jonas Vingegaard lappet litt sammen på hullet, kom Pogacar seg over toppen alene og klarte å gi det et forsøk alene mot mål. Sloveneren opparbeidet seg raskt en ledelse på et drøyt halvminutt foran Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel og Primoz Roglic.

På dagens nest siste stigning kom imidlertid den to ganger danske Tour-vinneren i en god tråd, og da klarte ikke Remco Evenepoel lenger å holde følge. Og like etter var det Primoz Roglic som måtte slippe hjulet til Vingegaard. Nå var det virkelig mann mot mann.

Men, men, men, du skal aldri avskrive mannen når han har kommet inn i sin egen strøm i fjellene. Med snaue 15 kilometer til mål tettet Vingegaard gapet til sloveneren mot alle odds. Og så var Tour de France-paret av alle Tour de France-parene samlet igjen.

De to kjørte sammen til mål, hvor det ble en avgjort spurttduell. Både Pogacar og Vingegaard var klart under press, men det var dansken som til slutt vant syrepartiet og vant foran sloveneren. Med et par centimeter eller tre.

– Jeg kunne dø!

– Det er selvfølgelig veldig emosjonelt for meg. Å komme tilbake fra krasjen, sa Jonas Vingegaard i det offisielle vinnerintervjuet, før tårene tok overhånd.

– Det betyr mye. Alt jeg gikk gjennom de siste tre månedene. Det får deg til å tenke. Jeg hadde aldri klart dette uten familien min.

Til dansk TV 2 forklarte dansken at dagens etappeseier var en «forløsning på alt», men:

– Først og fremst ulykken. Jeg trodde virkelig jeg skulle dø, og nå sitter jeg her.

Dette ble siste dag for Jonas Abrahamsen om å eie klatretrøya.
Han ble forbigått av Pogabar som leder ned tre poeng til Abrahamsen. Men Abrahamsen fpr allikvel kjør med trøya på lån ettersom Pogabar er i gult.

Bak lurer Vingegaard.