Tour de France – sett fra Skien, 4. etappe

Sharing is caring!

Etappe 3 ble ingen suksess. Etappe 4 – hva blir det ?

Av JON RANGFRED HANSSEN

I går ble det ingen suksess for Uno X . Men det gledelige er at Skien ( Jonas ) fremdeles sitter med to trøyer.

Jeg kan dessverre ikke si at det skyldes en formidabel laginnsats, sånn som det forsøksvis blir fremstilt både av TV 2 og Uno X- ledelsen.

Vår mann, Jonas fikk riktignok en relativt grei dag på jobben, men det var mer takket være tilfeldigheter – og taktikken til Poga og de andre storlagene. De ønsket seg en dag uten for store anstrengelser, og fikk det som de ville.

Det gledelige er at Skien ( Jonas ) fremdeles sitter med to trøyer.

Det var poeng å hente på spurttrøya, og vår grønnkledde hentet elegant poeng – nok til å sikre seg fortsatt grønn trøye. Til min store overraskelse gjorde han jobben – klink alene. Hvor var f.eks Søren og Alex !? Begge har fått mer hjelp de siste årene -enn de kunne drømme om – fra nettopp Jonas. Ingen av dem var i nærheten når det skulle deles ut spurtpoeng ? Hvor var «Vi» , «nordmennene «, » laget» når poengene skulle fordeles ?

Hvor var f.eks Søren og Alex !?

Jeg vet ikke om det var «lagstrategi» eller beslutninger tatt av de enkelte ryttere, men de burde skamme seg alle sammen. Det er veldig «om å gjøre » å stå og skryte av at «VI» har både poengtrøya og klatretrøya , men «VI» har ingenting !

Snittet til f.eks Alex og Søren …. er sånn grovt regnet en – 120. , og en 130.. plass, og altså null bidrag til 2 trøyer og en 2.plass som er «kassabeholdningen» til Uno X.

Jeg kan dessverre ikke si at det skyldes en formidabel laginnsats, sånn som det forsøksvis blir fremstilt både av TV 2 og Uno X ledelsen.

Så langt er faktisk Kleiva eneste bidragsyter til den enorme oppmerksomheten Uno X kollektivt har pådratt seg. Jeg gleder ..og gruer meg til å se dagens disposisJONer (forbannet).

I går skulle man for første gang på lenge teste spurt toget til Uno X.. Jeg tror at bestemann ble nr. 72,| og det var Eiking – som hadde fripass hele dagen, også i avslutningen. Joda, folk gikk ned og det var flere som fikk betale for det. Både Astana ( Cavendish) og Alpecin ( Philipsen) ble hindret i samme velt.

Jeg vet ikke om det var «lagstrategi» eller beslutninger tatt av de enkelte ryttere, men de burde skamme seg, alle sammen!

At Girmay skulle vinne , må være lov å kalle en overraskelse. Han har riktignok vunnet et par spurter i år, men det har vært i B-feltet. ( …kanskje litt frekt for; Tiller, Dversnes og Abra ble nr.12, 13, 14 i det ene rittet🙈, men så er vel heller ikke de – for A – sprintere å regne) .
Spurten ble litt kaotisk både pga velten og litt kronglete siste 2km . Intermarche bommer også saftig på sitt opptrekk, samtidig som Girmay altså profitterer på «bommen», og vinner. Selvmotsigelse? Nei, faktisk ikke- men jeg har ikke tid til å forklare -alt- i dag ( kanskje seinere i uka 😉) .

Girmay vinner fordi han har et godt «spurthode», og akkurat i går – tålmodighet nok til å vente til riktig tidspunkt.

Det hadde f.eks ikke Mads Pedersen, men topplasseringen kom til tross for at han og Stuyven knotet det aldeles til. Dvs det var Mads som knotet. Stuyven gjorde faktisk en knalljobb, selv om han snudde seg ( 😱) sikkert 5x på siste halvannen kilometer for å se hvor han hadde Mads. Ikke å anbefale …for noen…på vei til f.eks jobben.

Ellers å bemerke fra spurten / resultatlista er det å si at det var kun «rene» sprintere på topp 10 , og det viser jo egentlig hva som kreves .
Det må være lov å si at flere av opptrekkstogene bommet på etappen i går, og det er faktisk relevant å spørre om det «alltid» er best å bombe hverandre i stykker på siste 5km , …helst 5 lag i bredden. Kanskje ikke !

Jeg gleder ..og gruer meg til å se dagens disposisJONer (forbannet).

I dag blir «noko anna» . Mye kortere etappe. Mye – bakker . 140 km –og jobbetid på 3,5 – 4 timer. Vi er tidlig i TdF , og det er vel ikke noen som forventer at «toget» går direkte fra 1.stasjon.

Det kan bety at det vil bli en ny dag med brudd-muligheter. Hva så med Uno X ?
Vil de prioritere å få en Eiking eller Tobias ( eller Johannes-gutt) i bruddet? Eller vil de ta hensyn til at de ( dvs. Jonas) faktisk bekler to trøyer?
Det er poeng å hente i begge «øvelser».

Vi er tidlig i TdF , og det er vel ikke noen som forventer at «toget» går direkte fra 1.stasjon.

Slåsskamp opp Galibier blir det helt sikkert, og vi får et nytt pekepinn på styrkeforholdet til sammenlagtgutta.

Poga og Jonas V viste sin klasse på 2.etappe, men klarte altså ikke å tilrive seg noe forsprang, og en Remco i …ganske bra shape, er nok ute etter en gul trøye- etter tempoen seinere i uka. Om Carapaz , som er født og oppvokst i høyden ( 2800 moh) , klarer å beholde trøya vil også vise seg. Når han først sitter i den, vil han nok ikke «gi den bort» før han ..må ! ( les: tempo`n) .

Om det går et brudd i dag , hvilket det høyst sannsynlig gjør , spørs det om det får nok forsprang til at en av bruddgutta kan vinne etappen. Det ligger litt prestisje i dagens etappe, og profilen utløser nok vinnerinstinktet til de beste klatrerne . Kanskje blir det et spurtoppgjør blant de beste klatrerne, og da skal ikke Carapaz regnes helt bort.

Poga må vel sies å være favoritt, men det kan bli et tøft oppgjør i den lille hellingen opp mot mål !