Tour de France – sett fra Skien og Kleiva, dag 9

Sharing is caring!

Etappe 9 i TdF 2024 er historie.

Av JON RANGFRED HANSSEN

9. etappe er kjørt. Er TdF kjørt for UnoX med tanke på etappeseier?

I går var hele UnoX laget preppet for om mulig å hente hjem en etterlengtet etappeseier. Det ble en 12. og 21. Plass. Mest imponerende (igjen) var 21.plassen til hjelperytteren Jonas Abrahamsen.

Fra sidelinjen begynner det å bli veldig vanskelig å forstå hvorfor laget ikke er “all-in” for Jonas. I stedet blir det Jonas den som bringer Tiller tilbake i posisjon etter at det glipper for ham et par ganger.

På den ene siden var det overraskende å se at Jonas hadde noe som helst å bidra med, samtidig som all konvensjonell tankegang må legges til side når vi snakker om Abra-Kababra.

At han i det hele tatt har bein til være med på noe som helst i går, må karakteriseres som mirakuløst. Etter utflukten på 175 km i brudd på lørdag, ville hvem som helst kanskje med unntak av Poga (muligens), trukket seg inn i skallet sitt og bedt til Gud om at det måtte bli en rolig dag på søndag.

Det ble det ikke. Første timen med grus og bakker gikk unna med over 47 km/t i snitt. Nok til at mer enn en “gammel” stjerne fikk grusstøv i både lunger og bein. Det ble vill panikk i grusbakkene – og “halve” feltet måtte av sykkelen og vise fram løpeferdighetene. De som så etappen- fikk se at kvalifikasjonene var høyst varierende.

Som ventet – ble etappen styrt av de 4 store sammenlagtlagene. Den eneste som fikk virkelig trøbbel var Rogliz, som hadde “rotet” seg bakover i feltet på en av grusstrekkene hvor feltet som bestilt sprakk opp.

Bora laget fikk testet lagtempoegenskapene, og måtte kjøre inn over minuttet på de 3 andre.

Både Poga og Remco testet form og konkurrenter, og stadig var Rogliz og Bora de som fikk problemer. Helt mor slutten havnet også Remco bakpå. Konklusjonen for etappen må være at Poga hadde full kontroll, Vingegaard er den som “dingler” i de nærmeste tauene, og Remco / Rogliz har nok litt utfordringer – både med laget – og egen fortreffelighet.

Vi var vitne til at Poga tilsynelatende hadde full kontroll på sine opponenter, og med det laget han har rundt seg, er det lite som tyder på at han kan sprekke. Men det er det som blir spennende, er at vi har så vidt fått en prøvesmak på hvor favorittene står i forhold til hverandre. Lørdag og søndag tror jeg skal gi oss svaret på det. Da er det to spinnville etapper som kommer til å vise hvem som er kongen av TdF 2024.

Hvis avstandene ikke – materialiserer seg, kommer et nytt aspekt inn i bildet. Da blir stayer egenskapene til både kapteinene og lagene satt på prøve. Både Rogliz og Vingegaard har tidligere vist fremragende stamina! Vi gleder oss til denne uken.

Bruddmuligheter blir det også, og gjett hvem som har meldt seg på der?

Vi kan vente oss strålende underholdning.